Potentiële miljardenschade

140.000 woningen zijn niet veilig voor de gevolgen van extreme neerslag

Door Koen de Regt en Jasper Bunskoek··Aangepast:
© ANP140.000 woningen zijn niet veilig voor de gevolgen van extreme neerslag
RTL

Ruim 140.000 woningen lopen onder bij heftige regenbuien. Bij nog eens 76.000 andere gebouwen in Nederland, zoals scholen en winkels is er ook risico op flinke schade, omdat water bij zeer heftige buien over de drempels naar binnen loopt. Samen levert dit een potentiële schadepost op van bijna 6,8 miljard euro.

In samenwerking met advies- en ingenieursorganisatie Arcadis bracht de onderzoeksredactie van RTL Nieuws de gevolgen in kaart van zeer heftige buien. Uit de kaart blijkt dat door het hele land dorpen, buurten en wijken in risicovol gebied staan.

Vooral in glooiende gebieden, zoals Zuid-Limburg, is er bij een bui van 70 millimeter in 2 uur tijd flinke schade te verwachten.

Duizenden woningen met risico op neerslagschade: loopt jouw huis onder?
Lees ook

Duizenden woningen met risico op neerslagschade: loopt jouw huis onder?

Hoeveel is 70 millimeter regen?

70 millimeter regen in twee uur tijd. Dat klinkt niet meteen als een enorme hoeveelheid, maar 70 millimeter regen staat gelijk aan 70 liter water op één vierkante meter. Dat zijn dus 7 volle emmers met water.

Tientallen hoosbuien per jaar

Zo'n lokale plensbui viel de afgelopen jaren ruim 70 keer per jaar in Nederland, blijkt uit schattingen op basis van radarmetingen. De buien vielen vooral buiten bebouwd gebied, waar het water minder schade aan kan richten. Als zo’n bui echter valt in stedelijk gebied, dan gaat het mis en lopen straten en huizen onder. Zoals in Apeldoorn in 2009 en Boxmeer in 2016.

"Het is extreem, maar in Nederland moeten we er wel op voorbereid zijn", stelt Sabrina Helmyr, expert klimaatverandering bij Arcadis. "Als er straten bijvoorbeeld blank komen te staan en de ambulances kunnen er niet meer doorheen. Het is goed als we ons daarvan bewust zijn."

Het gemiddelde schadebedrag voor een ondergelopen woning als gevolg van extreme regen wordt door Arcadis op 30.000 euro geschat. De totale schade kan volgens het ingenieursbureau oplopen tot meer dan 6,8 miljard euro.

Voorzichtig

En dan zijn de berekeningen van Arcadis zelfs aan de voorzichtige kant. Zo zijn schuurtjes, kelders en souterrains buiten het onderzoek gehouden. Met name de laatste twee zijn vaak de eerste vertrekken die onderlopen. Ook is bijvoorbeeld geen rekening gehouden met het oppervlaktewater. Als de Maas overstroomt door extreme regen, dan is de schade bijvoorbeeld nog vele malen groter.

Daarom moeten overheden vaart maken met het nemen van maatregelen, vindt Helmyr. "Gemeentes en provincies zijn er doorgaans ook al heel flink mee bezig. Maar wij denken dat het sneller kan. Bovendien willen we de inwoners bewust maken van de gevaren. Als we het ons laten overkomen is de ramp niet te overzien."

Meer heftige buien in toekomst

En dat de tijd dringt, bevestigd ook Nicolien Kroon van Buienradar. Volgens de meteoroloog moeten we er rekening mee houden dat we in de toekomst steeds vaker zulke heftige buien op ons dak krijgen. "De aarde warmt op en warme lucht kan meer vocht vasthouden. Dat moet er dus ook weer een keer uit vallen."

De kans op een dergelijke heftige bui is dan ook het grootst in de zomer, als de lucht warmer is. Kroon: "We zijn er voor dit jaar dus zeker nog niet van af. Tot en met september moeten we rekening houden met zulke flinke buien."

Lees meer over
KNMIBuienradarMinisterie van Infrastructuur en WaterstaatArcadisRegenExtreem weerWeerOnweerWaterbeheerWateroverlastSchadevergoeding