FC Den Bosch - Excelsior

Het antwoord op racisme? 'Je moet ze een stomp geven'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPHet antwoord op racisme? 'Je moet ze een stomp geven'
RTL

Het is het gesprek van de dag vandaag, de racistische leuzen die gisteren richting Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira werden geroepen. Bij de Friese club Harkemase Boys maakten ze het in 2016 ook mee. "Mensen kunnen roepen wat ze willen, dat hou je niet tegen. Maar op het moment dat het gebeurt, moet je hard ingrijpen."

VVOG-speler Pernelly Biya werd toen door een Harkema-fan beledigd. Er werden apengeluiden gemaakt. Biya liep met zijn team van het veld. De dader kreeg een stadionverbod. "De fans grepen ook in, je moet zo iemand meteen een stomp geven", zegt de woordvoerder van Harkemase Boys.

Nu was Excelsior-speler Mendes Moreira die ermee te maken kreeg. Eerst sinterklaasliedjes, daarna zelfs nazi-gebaren en scheldwoorden als k-neger en k-zwarte. De scheidsrechter ging met de spelers van het veld. Later werd de wedstrijd wel afgemaakt, in overleg met beide clubs. 

'Mijn broek zakt af van de reacties'

Maar wat moeten we doen aan dat racisme, zodat het niet meer terugkomt in de stadions? De woordvoerder van Harkemase Boys heeft wel een idee. Sociale controle moet helpen. Mensen moeten elkaar corrigeren, zegt hij. Gebeurt het toch, dan is het tijd om flink te straffen, vindt de woordvoerder.

Maar hoe het nu in Den Bosch gaat, daar snapt hij niks van. "Mijn broek zakt echt af van de reacties."

Ook Pernelly kreeg te maken met racisme: 'Ik voel de pijn van Mendes'
Lees ook

Ook Pernelly kreeg te maken met racisme: 'Ik voel de pijn van Mendes'

Hij heeft het dan over de reacties van club en trainer, die in eerste instantie zeiden dat het zou gaan om kraaiengeluiden die bij de club horen. Spelers van de tegenstander die aan de bal komen, krijgen die geluiden dan te horen. De geluiden zouden uit de tijd stammen dat Hans Kraaij junior voor de club speelde. Na dat statement volgde een golf van geschokte reacties, waarna er toch een onderzoek werd ingesteld.

Daders opsporen

De KNVB liet in een eerste statement weten dat er door de scheidsrechter juist is gehandeld. "Er wordt nu samen met de club gekeken hoe de daders kunnen worden opgespoord en aangepakt. Tot slot, zal dit incident via het onafhankelijke tuchtrechtsysteem verder worden onderzocht."

Om racisme te verbannen moeten volgens de KNVB officials, trainers en spelers het goede voorbeeld geven. Hun gedrag is van grote invloed op het supportersgedrag, stelt de bond in de richtlijnen omtrent discriminatie. De bond stelt verder dat daders 'uit de anonimiteit gehaald moeten worden' en dat goed gedrag moet worden gestimuleerd.

Lees meer over
RacismeNederlands voetbalNederland