EU-top

Premier Rutte: onzekerheid rond brexit is nog niet voorbij

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPPremier Rutte: onzekerheid rond brexit is nog niet voorbij
RTL

Aan de onzekerheid rond brexit komt voorlopig nog geen einde. Dat zegt premier Rutte na afloop van de EU-top in Brussel. "Wij zijn pas halverwege."

De EU-regeringsleiders bespraken de verkiezingszege van de Britse premier Johnson en hopen nu de scheidingsdeal snel wordt goedgekeurd. De Britten vertrekken dan op 31 januari 2020. Daarna beginnen de onderhandelingen over de toekomstige handelsrelatie met de Britten.

Verschillende EU-leiders hebben de Britse premier gefeliciteerd. Rutte heeft Johnson een sms gestuurd.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

In wandelgangen in Brussel overheerst de opluchting over de Britse uitslag. "Ook al vinden EU-leiders het jammer dat de Britten vertrekken, toch is er opluchting, want EU-leiders waren echt klaar met de voortslepende onzekerheid", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Nu is er duidelijkheid: de Britten gaan!"

Nieuwe relatie

Na de brexit-datum beginnen de onderhandelingen over een nieuwe relatie tussen de Britten en EU. "De onderhandelingen daarover worden een hele hijs. Ze zullen echt niet gemakkelijker worden", zo waarschuwt Rutte. Volgens de premier is in het Nederlands belang om "een zo breed mogelijk" akkoord met Londen te sluiten. "Bijvoorbeeld over handel, de visserij, veiligheidssamenwerking."

Pond stijgt tot hoogste punt sinds brexit-referendum
Lees ook

Pond stijgt tot hoogste punt sinds brexit-referendum

Toch weer een verlenging?

Na 'brexit-day' op 31 januari 2020 begint een overgangsperiode tot 31 december 2020. In de tussentijd blijven de EU-handelsregels nog gelden maar de Britten mogen niet meer meestemmen over nieuwe EU-wetgeving. De overgangsperiode wordt gebruikt om een nieuew relatie uit te onderhandelen.

"In Brussel is niemand te vinden die denkt dat het lukt om binnen 11 maanden een nieuwe handelsdeal te sluiten", zo zegt Lambie. "De vrees bij EU-leiders is dat het opnieuw voor veel politiek drama gaat zorgen, al hoor je bij een enkeling ook een beetje hoop." De overgangsperiode kan worden verlengd, maar dat moet deze zomer worden geregeld. Dat kan voor 1 of 2 jaar als Londen daar voor 1 juli om vraagt.

De ruime overwinning en stabiele meerderheid van Johnson maakt een deal sluiten makkelijker, zo hoopt Rutte. De premier erkent dat elf maanden erg kort zijn, maar hij wilde niet vooruitlopen op verlenging van de overgangsperiode.

Nexit

In Nederland wil PVV-leider Wilders snel een debat met de premier. Wilders pleit, net als FvD-leider Baudet, voor een Nederlands vertrek uit de Europese Unie.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

"Hoe zou nou brexit in vredesnaam een succes kunnen worden?", zegt Rutte. Volgens de premier is in Nederland "nog een hele kleine minderheid" voor een nexit.

Lees meer over
Mark RutteBoris JohnsonEuropese UnieBrexit