Turkije waarschuwt

Tienduizenden Syriërs op de vlucht na zware bombardementen Idlib

Door Pieter Munnik··Aangepast:
© AFPTienduizenden Syriërs op de vlucht na zware bombardementen Idlib
RTL

In het noorden van Syrië zijn opnieuw tienduizenden mensen op de vlucht geslagen. Met vele honderden bombardementen is het Syrische leger samen met Rusland een zwaar offensief begonnen in de provincie Idlib.

De afgelopen week zouden zeker 45 burgers zijn gedood, onder wie 11 vrouwen en zeven kinderen, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Rusland en het Syrische leger zouden ruim 1600 luchtaanvallen hebben uitgevoerd, in een gebied dat juist werd bestempeld als een de-escalatiezone.

Een luchtaanval op de Syrische stad Maaret al-Numan op 18 december.© AFP
Een luchtaanval op de Syrische stad Maaret al-Numan op 18 december.

Vluchten als je kunt

"Het leven staat hier stil", vertelt Mahmoud Najib al-Youssef tegen persbureau AP vanuit de stad Maaret al-Numan. "Dokters zijn gevlucht, apotheken zijn dicht en ook supermarkten zijn gesloten."

In de stad zitten naar schatting ruim tienduizend vluchtelingen klem. Niet alleen vanwege de zware luchtaanvallen, ook omdat veel van hen een nieuwe vluchtpoging simpelweg niet kunnen betalen.

Erdogan waarschuwt

De Turkse president Erdogan waarschuwt dat Turkije niet nog meer vluchtelingen kan opvangen. Alleen al dit weekend zijn meer dan 25.000 mensen gevlucht naar de Turkse grens. "Als het geweld niet stopt, zal het aantal vluchtelingen alleen nog maar verder toenemen. In dat geval kan Turkije dat niet alleen aan", zei de Turkse president.

Erdogan voegde daaraan toe dat Europa een vergelijkbare vluchtelingencrisis als in 2015 zal zien, als het niets doet om het geweld in Syrië te laten stoppen. Op dit moment vangt Turkije al ruim drie miljoen Syrische vluchtelingen op.

Zwaar gehavende gebouwen in Maaret al-Numan.© AFP
Zwaar gehavende gebouwen in Maaret al-Numan.

Laatste rebellenbolwerk

Ook in Idlib wonen veel Syriërs die al vaak voor de oorlog zijn gevlucht. In de provincie verblijven zo'n drie miljoen mensen. Het gebied zou volgens afspraken tussen Turkije en Rusland een zogenoemde 'de-escalatiezone' moeten zijn, waar sinds september dit jaar een staakt-het-vuren moet gelden.

Daar komt in de praktijk de laatste weken dus niets meer van terecht. De Syrische dictator Bashar al-Assad is na ruim acht jaar oorlog er op gebrand om ook dit deel van Syrië weer in handen te krijgen. Idlib wordt gezien als het laatste rebellenbolwerk van het land. Terreurgroepen als al-Qaeda en Tahrir al-Sham hebben er nog gebieden in handen.

De Syrische dictator Assad zit na ruim 8 jaar oorlog stevig in het zadel.
Lees meer over
Recep Tayyip ErdoganBurgeroorlog SyriëSyriëRuslandTurkije