Overlast

Grote woede over mogelijke slacht konikpaarden op Texel

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPGrote woede over mogelijke slacht konikpaarden op Texel
RTL

Actiegroepen zijn woedend over de aankondiging dat 20 konikpaarden op Texel waarschijnlijk worden geslacht.

De paarden doen het volgens Staatsbosbeheer weliswaar goed op het eiland, maar ze zouden te veel overlast veroorzaken. Ook vertrappen ze nesten van de gele weidemieren, die belangrijk zijn voor de ecologie.

Demonstreren

Dierenactivisten geven aan dat zij mogelijk gaan demonstreren op Texel. Ook hebben ze een petitie tegen de slacht op internet geplaatst.

De hengsten zijn vorig jaar uit het Oostvaardersveld in Flevoland gehaald. Daar moesten ze weg omdat er te veel paarden rondliepen. Staatsbosbeheer verplaatste de paarden bij wijze van proef naar natuurgebied De Slufter op Texel.

Beelden van de paarden op Texel:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

"We laten ze met tegenzin vertrekken, want de paarden genoten op Texel en wij van het schouwspel van deze hengstengroep", zegt boswachter Van der Spek. Hij acht de kans dat er elders een plek is voor de paarden erg klein en verwacht dat de dieren worden geslacht. De paarden moeten weg voor het broedseizoen begint.

Volgens Erik van der Spek zijn de paarden een bezienswaardigheid. Maar de groep is ook nogal tam en snuffelt aan rugzakken van wandelaars. Dat kan gevaarlijk zijn, zegt hij. Boswachters op Texel hebben er veel extra werk aan om de paarden in de gaten te houden. Bovendien zouden de dieren schade aanrichten in de duinen.

Een deel van de konikpaarden ging naar Spanje, maar ook daar verging het ze niet goed.
Lees meer over
OostvaardersplassenNatuurbeheerGemeente Texel