Goed voor milieu

Sterkste afname CO₂-uitstoot ooit door corona-pandemie

Door Wouter van Dijke··Aangepast:
© ANPSterkste afname CO₂-uitstoot ooit door corona-pandemie
RTL

Vliegtuigen staan aan de grond, over de hele wereld zitten mensen gedwongen thuis en fabrieken liggen stil. Daarmee heeft de wereldwijde coronauitbraak ook een voordeel: er worden een stuk minder broeikasgassen uitgestoten.

Wereldwijd veroorzaakt de coronacrisis dit jaar een terugval van zo'n 1,6 miljard ton CO₂-uitstoot, berekende de website CarbonBrief. Dat is ruim 4 procent van de totale uitstoot, en daarmee de sterkste afname ooit.

Die 4 procent is het gemiddelde over het hele jaar. Op het hoogtepunt van de maatregelen is de uitstoot nog een stuk lager. In China nam de uitstoot op het heftigste punt van de crisis zelfs af met 25 procent en is die nog altijd lager dan voor de uitbraak. In Europa lijken we nu op hoogtepunt van de lockdown te zitten.

20 miljoen ton in Nederland

Ook in Nederland is de CO₂-uitstoot een stuk lager, zegt Martien Visser, lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool. Zo wordt zo'n 10 procent minder stroom verbruikt en wordt er veel minder vervoerd. In totaal zou de crisis dit jaar een vermindering van bijna 20 miljoen ton CO₂kunnen veroorzaken, vooral door de vermindering van het wegverkeer.

De totale CO₂-uitstoot van Nederland is zo'n 200 miljoen ton per jaar, blijkt uit cijfers van het CBS.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De CO₂-afnames zijn nog een schatting. Hoeveel CO₂ er werkelijk wordt uitgestoten, hangt sterk af van hoelang de maatregelen nog duren en hoe snel de economie zich weer herstelt.

Klimaatdoelen halen

Genoeg om 'per ongeluk' de klimaatdoelen te halen, is het in elk geval nog niet. Om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad, zoals afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs, moet de CO₂-uitstoot wereldwijd elk jaar met 6 procent omlaag. 

Dieren durven door het gebrek aan activiteit weer een eind de stad in. Zoals deze herten in een Londense buitenwijk.
Lees meer over
CO2-uitstootKlimaatCoronavirusMilieuvervuilingKlimaatakkoord ParijsChina