Droogte

Kurkdroge grond zorgt voor hoger risico natuurbranden

Door Jasper Bunskoek··Aangepast:
© ANPKurkdroge grond zorgt voor hoger risico natuurbranden
RTL

De flinke natuurbranden van afgelopen week in Brabant en Limburg konden zo groot worden door de kurkdroge grond. De hoeveelheid vocht in de grond was op dit moment van het jaar namelijk in jaren niet zo laag in de twee natuurgebieden.

Dat blijkt uit gegevens die RTL Nieuws kreeg van VanderSat, een bedrijf dat op basis van satellietbeelden de hoeveelheid vocht in de grond berekent.

In de Deurnese Peel en Nationaal Park de Meinweg bij Herkenbosch ging afgelopen week in totaal zo'n 1000 hectare natuur in vlammen op. In beide gebieden had het vuur vrij spel vanwege de kurkdroge grond.

Hoeveelheid bodemvocht Meinweg (januari-april 2016-2020)

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

'Extra kwetsbaar'

In de Meinweg bij het dorp Herkenbosch was het de afgelopen jaren niet zo droog als nu in deze tijd van het jaar. "Het maakte deze plek extra kwetsbaar", legt Richard de Jeu van VanderSat uit.

Op basis van satellietbeelden bekijkt VanderSat onder meer welke planten waar groeien. In combinatie met een lage hoeveelheid vocht in de grond, verhoogt dat het risico op natuurbranden.

Hoeveelheid bodemvocht Deurnese Peel (januari-april 2016-2020)

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Een pluim en weg was 450 hectare natuur

Ook in de Deurnese Peel wist de brand te profiteren van kurkdroge grond. De vochtgehaltes van de toplaag in het veengebied zijn het laagste in jaren. En dat terwijl er begin maart nog geen vuiltje aan de lucht was en de waarden over 28 dagen ruim bovengemiddeld waren.

Maar daarna viel er nauwelijks nog een druppel regen en daalden de vochtwaarden flink. Op 20 april waren via de satellieten van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA de eerste rookpluimen te zien in de Deurnese Peel. Twee dagen later tonen de satellieten een zwartgeblakerd gebied van liefst 450 hectare.

 

© VanderSat

Droogte nog niet voorbij

De genoemde branden zijn inmiddels onder controle, maar het risico is niet weg. VanderSat werkt samen met het Instituut Fysieke Veiligheid en waterschappen om risicogebieden in kaart te brengen.

De Jeu: "Het is heel ongebruikelijk voor Nederland dat het zo droog is in deze tijd van het jaar. En de voorspellingen voor de komende veertien dagen laten ook nog niet veel regen zien. Dat is zorgelijk."

We hadden de natste februari sinds 1946 en toch is de grond nu op veel plekken alweer kurkdroog. Hoe kan dat?
Lees meer over
BrandweerNatuurbrandBrandweerBranden