Check je gemeente

Afname nieuwe coronapatiënten verschilt per regio: 'Maatregelen op maat nodig'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPAfname nieuwe coronapatiënten verschilt per regio: 'Maatregelen op maat nodig'
RTL

Het aantal nieuwe coronapatiënten neemt dagelijks af. Maar dat gaat niet overal even snel. In Amsterdam en Rotterdam dalen de cijfers bijvoorbeeld langzamer dan gemiddeld. Regionale verschillen vragen volgens hoogleraar microbiologie Alex Friedrich om maatregelen op maat.

Het aantal personen in Nederland dat met het coronavirus is opgenomen (geweest) in het ziekenhuis nam afgelopen week toe met 6 procent. Maar in grote steden als Amsterdam (8,1 procent) en Rotterdam (11,5) was de stijging behoorlijk hoger.

Dat blijkt uit een analyse van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws op basis van gegevens over de afgelopen weken van het RIVM. Van de 616 sterfgevallen die deze week zijn gemeld, komen er bijna 100 (16 procent) uit Amsterdam of Rotterdam.

Corona per gemeente

RTL Nieuws zet vanaf nu dagelijks de cijfers per gemeente op een rij in een artikel met de nieuwste ontwikkelingen in je eigen gemeente. Zoek hieronder op je gemeente en klik op de naam om het artikel voor vandaag te bekijken.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Regionale verschillen

Hoewel Nederland qua omvang klein is, zijn de verschillen tussen provincies en gemeenten behoorlijk. Zo kampt het zuiden van het land nog altijd met hogere sterftecijfers en patiëntenaantallen, terwijl het aandeel Noorderlingen relatief beperkt blijft. 

En het lijkt er dus ook op dat het in grote dichterbevolkte steden als Amsterdam en Rotterdam op dit moment lastiger is om het aantal nieuwe patiënten net zo hard te laten dalen als gemiddeld. Waarom dat zo is, weten we nog niet.

Snel onderzoek

Het RIVM heeft nog niet in detail gekeken naar stedelijkheid of bevolkingsdichtheid als mogelijke factor voor verspreiding van het coronavirus, met correctie voor andere factoren zoals leeftijdsopbouw van de bevolking. Wel zegt het RIVM dit nader te willen onderzoeken.

Volgens Hans Heesterbeek, hoogleraar theoretische epidemiologie aan de Universiteit Utrecht kunnen veel factoren bijdragen aan verschillen. Snel onderzoek daarnaar is belangrijk, stelt hij. "Dat moet wel een keer gebeuren, want verklaringen voor verschillen kunnen van belang zijn voor toekomstig beleid en handelen."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Maatregelen op maat

De maatregelen om verspreiding van het coronavirus te minimaliseren zijn nu in het hele land gelijk. Maar de schade verschilt tussen provincies en gemeenten. Reden om na te denken over gerichte maatregelen per regio volgens hoogleraar microbiologie Alex Friedrich van het UMC in Groningen.

"Overal neemt het af. Dat is heel goed en belangrijk. Maar toch zijn er verschillen ontstaan. En die moet je gericht adresseren en zeggen van: ok, welke van de verschillende maatregelen waarmee we het met elkaar eens zijn, kunnen we beter hier toepassen?"

Regionale versoepeling ook test

Waar in de ene regio de kapper bijvoorbeeld beter gesloten kan blijven, zou hij in een andere misschien wel open kunnen, maar wordt wel aan mensen gevraagd mondkapjes te dragen. Voordeel van maatregelen op regionaal niveau is volgens Friedrich dat ze meteen ook een test zijn om te zien of versoepelen zou werken voor het hele land.

"Als je merkt dat het toeneemt, dan kun je weer bijsturen. Als je merkt dat het afneemt of gelijk blijft, kun je ook in andere regio’s versoepelen. Als je zo verschillende maatregelen tegelijkertijd in verschillende regio’s kan toepassen, dan hoef je niet altijd te wachten."

Verantwoording

RTL Nieuws verzamelt en analyseert dagelijks de cijfers die partijen als het RIVM en het Centraal Bureau voor de Statistiek delen over het coronavirus. Voor dit artikel is gebruik gemaakt van de cijfers voor ziekenhuisopnames en sterfte van bewezen coronapatiënten.

Voor de toename in de afgelopen week is gekeken naar de toename in meldingen over de afgelopen 7 dagen ten opzichte van het totaal ervoor.

Lees meer over
UMC GroningenCoronavirusCoronacrisis in NederlandCovid-19Amsterdam