Heel andere dynamiek

Bijna geen kraamvisite door corona: 'Het geeft meer verdriet dan plezier'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Bijna geen kraamvisite door corona: 'Het geeft meer verdriet dan plezier'
RTL

Door de coronacrisis ontvangen net bevallen moeders bijna geen kraamvisite. Dit betekent geen overvolle ziekenhuiskamers of huizen gevuld met nieuwsgierige familieleden en vrienden. In België bevalt het zo goed, dat er zelfs wordt gesproken over mogelijk nieuw beleid. Is dat ook iets voor ons?

"Het is veel rustiger, maar daardoor heb je als gezin ook meer tijd om aan elkaar te wennen", zegt Sanne Hoving (32). Zij kreeg haar zoon tijdens de coronacrisis.

Dat herkent ook gynaecoloog Koen Deurloo, hij werkt in het Diakonessenziekenhuis in Utrecht. Ondanks dat hij vindt dat er meer voordelen dan nadelen zijn aan de nieuwe situatie, ziet hij wel een 'heel andere dynamiek' in het ziekenhuis. "Al die mensen die over de afdeling lopen, het geeft een hoop rumoer. Nu dat er niet is, hebben de ouders meer rust. Dus vinden sommige ouders het niet zo erg dat familieleden of de buurvrouw niet langs kunnen komen."

Fijne bubbel

"Ik heb mijn kraamtijd en de periode in het ziekenhuis als heel prettig ervaren", zegt Sanne. Inderdaad, het is door corona veel rustiger, maar daardoor kom je ook in een hele fijne bubbel. Hierdoor heb je heel veel tijd om als gezin aan elkaar te wennen."

Ze vond het dus ook niet erg dat er weinig tot geen kraamvisite langs mocht komen. Al was het natuurlijk wel leuk geweest als bijvoorbeeld haar ouders langs konden komen. "Maar wij wilden toch al een groot kraamfeest geven, twee maanden later."

"Ik had het veel erger gevonden als mijn vriend niet bij de bevalling kon zijn. Gelukkig kon dat en ja, verder had ik toch geen mensen erbij gewild", zegt ze.

Nino Davituliani
Nino Davituliani

Nino Davituliani (37) beviel net voor de coronaepidemie van haar tweede kind. Zij begrijpt het wel als mensen het niet fijn vinden om heel veel bezoek te krijgen in de eerste dagen. "Als zij daardoor geen rust meer kunnen nemen, is dat geen goede zaak."

Maar ze zou het zelf niet willen missen, het bezoek dat haar grote geluk kan bewonderen. "De periode na de bevalling is een emotionele rollercoaster. Dan is het fijn als familie en vrienden langskomen, de kleine bewonderen, steun geven en je het geluk kan delen. Als mijn familie en vrienden niet langs konden komen, was het nog vervelender geweest."  

Emotionele rollercoaster

Erna Mayor, van de Nederlandse Beroepsvereniging voor de Kraamzorg (NBvK), benadrukt vooral de nadelen van het niet ontvangen van kraamvisite. "Ouders hebben de steun nodig van familie en vrienden en willen met hen kunnen praten over wat allemaal gebeurd is. Als dat wegvalt, is dat toch best wel lastig."

Meer verdriet, dan plezier

De Belgen willen het dus houden, de rustige kraamtijd in het ziekenhuis. Is dat ook een idee voor ons? Niet als het aan gynaecoloog Koen Deurloo ligt. "Al met al is er meer verdriet, dan plezier, zegt hij. "Het is een leuke gebeurtenis, een kind krijgen. En dan is het vervelend als je dat maar heel beperkt kan delen met je familie zodra je in het ziekenhuis wordt opgenomen." Deurloo benadrukt wel dat het uiteindelijk gaat om het plezier dat ouders beleven aan hun pasgeborene. Het ontvangen van geen kraamvisite is dan misschien vervelend, maar niet meer dan dat.

De situatie nu is wel erg anders dan hoe die was voor de corona-uitbraak: "Soms stond de visite al in de wachtkamer en we hadden 24 uur per dag bezoekuur, terwijl dit nu beperkt is tot één of twee uur. Dat is niet leuk, want normaal gesproken is de verloskundeafdeling een gezellige plek."

Lees meer over
Nederlandse Beroepsvereniging voor de KraamzorgBevallingKraamzorgFamilieZwangerschapNederland