Slepend militair grensconflict tussen Armenië en Azerbeidzjan escaleert
Een sluimerend militair conflict in de Kaukasus is drastisch geëscaleerd. Er zijn sinds vanochtend opnieuw gevechten uitgebroken tussen de legers van Armenië en Azerbeidzjan. Het conflict draait allemaal om Nagorno-Karabach, een regio waar beide landen aanspraak op maken.
Zowel Armenië als Azerbeidzjan melden dat er bij lucht- en raketaanvallen in het gebied ook burgerslachtoffers zijn gevallen. Er worden in totaal zeker 16 doden gemeld. Het is niet duidelijk wie als eerste heeft aangevallen. Beide landen wijzen naar elkaar.
Armenië: tanks verwoest
Van de officiële wapenstilstand is voorlopig geen sprake. Armenië beweert dat het drie Azerbeidzjaanse tanks en twee helikopters heeft verwoest. Azerbeidzjan ontkent dat en stelt dat 'de vijand geen enkele partij is aan het front.'
Allebei de landen hebben een staat van beleg afgekondigd. Ook hebben Armenië en Nagorno-Karabach alle mannen opgeroepen zich te melden bij het leger. Onder de noemer 'geloof en kracht!', tweette het land een foto van een priester met een machinegeweer.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Slepend conflict
De bergachtige regio Nagorno-Karabach is al jaren de spil in een slepend conflict. Het behoort officieel tot Azerbeidzjan, maar het gebied wordt bewoond en bestuurd door etnische Armeniërs die zich willen afscheiden. Zij worden sinds een bittere afscheidingsoorlog in de jaren 90 financieel gesteund door Armenië.
'Azerbeidzjan zint op wraak'
"Dit is een bevroren oorlog, die nu weer kan ontdooien", vertelt correspondent Olaf Koens, die de regio meerdere keren bezocht. "Armenië en Azerbeidzjan raakten begin jaren 90 in oorlog, toen ze niet langer deel uitmaakten van de uiteengevallen Sovjet-Unie. Armenië heeft destijds die oorlog gewonnen en dit gebied bezet."
Hoewel het gebied geen noemenswaardige grondstoffen bevat, zint Azerbeidzjan op wraak. "Azerbeidzjan wil de oorlog van destijds nog altijd recht zetten. Dat zit heel diep. Het is een breed gedragen gevoel van haat", vertelt Koens.
Religie ook een factor
Maar het conflict draait niet alleen om land. "Belangrijker, het gaat ook over religie", vertelt Koens. "Het is óók een conflict tussen (Armeense) christenen en (Azerbeidzjaanse) moslims. Dat maakt dit zo ontzettend gevoelig en pijnlijk."
Wat ook belangrijk is, volgens Koens: Armenië is een stuk armer dan Azerbeidzjan. "Armenië heeft geen goede relaties met de buitenwereld, en bezit geen gas of olie. Azerbeidzjan heeft natuurlijk enorme olievoorraden. Dat hebben de Armeniërs niet."
Leger Azerbeidzjan
Om de verhoudingen duidelijk te maken, wijst Koens op de begroting voor het leger in Azerbeidzjan. "Zo'n tien jaar geleden was hun budget voor defensie al hoger dan het volledige bruto binnenlands product van Armenië."
De afgelopen jaren heeft Azerbeidzjan alleen nog maar meer in het leger geïnvesteerd, vertelt Koens. "Toen ik in Israël woonde zag ik geregeld transportvliegtuigen overkomen. Die kwamen daar zeer geavanceerde Israëlische wapens kopen. Als dit een oorlog wordt, dan trekt Armenië militair gezien aan het kortste eind."
Sinds deze zomer lopen de spanningen weer op. In juli kwamen 16 mensen in het grensgebied om het leven tijdens een van de zwaarste gevechten in jaren. In totaal heeft het conflict al aan 30.000 mensen het leven gekost.
Extreem zorgelijk
Vanuit de hele wereld klinken bezorgde reacties op de escalatie. De Russische president Poetin heeft de voormalige Sovjet-landen opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Frankrijk noemt de escalatie 'extreem zorgelijk' en roept beide landen op tot dialoog. EU-president Charles Michel twittert een vergelijkbaar bericht.
Ook Turkije heeft zich uitgesproken: de trouwe bondgenoot van Azerbeidzjan roept Armenië op te stoppen met 'de provocerende vijandelijkheden' die 'de regio in vlam zullen zetten.' Ook belooft Turkije aan Azerbeidzjan alle steun die nodig mocht zijn.