Ups and Downies

Gezocht: nieuwe klussen voor door lockdown getroffen downies

Door Reinder Smit··Aangepast:
Gezocht: nieuwe klussen voor door lockdown getroffen downies
RTL

Dat de horeca dicht moet heeft voor de klanten en medewerkers natuurlijk grote gevolgen, maar ook een grote groep mensen met een verstandelijke beperking hebben hierdoor een probleem. De dagbesteding die zij normaal gesproken altijd doen kan opeens niet meer doorgaan. "We moesten hard op zoek naar andere activiteiten."

Bij Jasper van der Vlis' café Ups and Downies in Veenendaal werken normaal gesproken elke dag medewerkers met een verstandelijke beperking. Maar ook zijn café moet natuurlijk door de coronamaatregelen dicht.

"Daardoor valt voor deze mensen eigenlijk weg wat zij normaal gesproken kunnen doen en juist structuur en het sociale contact is voor hen heel erg belangrijk", zegt hij. 

Dagbesteding zonder activiteiten

"In de eerste lockdown moesten zij vanuit de zorg ook in quarantaine, dat is gelukkig nu niet zo. Dus we mogen ze nu nog wel zorg en een dagbesteding bieden alleen hadden we dus opeens geen activiteiten meer." 

En dus plaatste Van der Vlis een oproep op instagram. "Ons café zit in het centrum van Veenendaal dus we hebben eigenlijk allerlei ondernemers in de buurt ook gevraagd om te hulp te schieten." 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

En die oproep werkte. Marietje van Roekel van Kaashuis Veenendaal gaf gehoor aan de vraag. "Ik heb al een aantal jaar contact met een andere plek waar ze dan als dagbesteding hier in de winkel helpen. Dat kon met de groep van Jasper dan ook."

De medewerkers van Jasper zijn er enorm mee geholpen, en het voelt voor Van Roekel vooral heel logisch. "Ik had echt met ze te doen en als ik zelf in de penarie zou zitten zou ik ook geholpen willen worden."

 

"Als ik zelf in de penarie zou zitten, zou ik ook willen dat ik geholpen word."

Dagbesteding van groot belang

Van der Vlis is met zijn café niet de enige met dit probleem. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat er in Nederland zo'n 132 horeca-ondernemingen ook dienen als dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat zijn in de praktijk meer horecazaken want bij de KVK staat niet het aantal filialen per onderneming geregistreerd

"Dit soort horecazaken kunnen echt heel belangrijk zijn voor deze mensen", vertelt Van der Vlis. "De wereld van iemand met een verstandelijke beperking is kleiner en als die dan wegvalt dan is dat effect enorm."

"Met een verstandelijke beperking is je wereld kleiner. Als die dan wegvalt is het effect des te groter."

Zorgaanbieders zoeken zelf ook oplossingen

Juist daarom proberen zorgaanbieders de dagbestedingen zoveel mogelijk zoals gebruikelijk door te laten gaan. Carla van der Weijden werkt voor de zorgaanbieder Ipse de Bruggen. Zij gebruiken de tijd onder andere voor bijspijkercursussen.

"In Nootdorp is het restaurant waar de dagbesteding is gewoon met bestellen en afhalen gaan werken. Maar in Den Haag ontvangen ze bijvoorbeeld ook vaak internationale klanten. Dus daar geven we dan nu Engelse les", vertelt Van der Weijden.

Structuur erg belangrijk

Maar ook sommige activiteiten veranderen ook bij hen echt. "Bij onze chocotoko wordt straks de vraag naar chocoladeletters groot. Dus een aantal mensen die anders in de restaurantjes zouden werken, maken nu chocoladeletters daar." 

Wel let de zorginstelling goed op bij dit soort verschuivingen. "Structuur is echt heel belangrijk dus die chocotoko zit echt vlakbij de horecazaak waar ze anders zouden werken. En we proberen dus wel echt zoveel mogelijk hetzelfde type werk te vinden", aldus Van Der Weijden.

"We proberen zoveel mogelijk hetzelfde type werk te vinden."

Lunch voor jezelf maken

Voor sommige zorginstellingen scheelt het ook dat de horecalocaties op het eigen terrein zijn. Dat is bijvoorbeeld bij 's Heeren Loo het geval. legt woordvoerster Nanda Troost uit.

"Daar letten we er dan nu dus op dat er geen mensen van buiten het wooncomplex komen eten. Dus de mensen maken dan de lunch vooral voor zichzelf of voor andere bewoners van het wooncomplex", zegt Troost.

Ook daar afhalen

Toch hopen ook de zorginstellingen, net als de reguliere horeca, dat hun horecazaken snel weer echt open mogen. Carla van der Weijden van zorginstelling Ipse de Bruggen: "Ook bij ons zijn de horecazaakjes natuurlijk voor een deel van hun inkomsten afhankelijk van klanten. Mocht de lockdown straks verlengd worden gaan we meer ook naar afhaal kijken. Het kan niet eeuwig door zonder klanten."

Lees meer over
Verstandelijke beperkingZ link in bioCoronacrisis in Nederland