'Einde eeuwige oorlog'

Alle NAVO-troepen weg uit Afghanistan, ook Nederlanders

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPAlle NAVO-troepen weg uit Afghanistan, ook Nederlanders
RTL

Alle NAVO-troepen in Afghanistan zullen snel het land verlaten, waaronder 160 Nederlandse militairen. Dat maakte secretaris-generaal Jens Stoltenberg bekend na overleg in Brussel. Daarmee volgt het bondgenootschap het voorbeeld van de Verenigde Staten, dat eerder deze week besloot om voor 11 september te vertrekken.

Gisteravond (lokale tijd) bevestigde de Amerikaanse president Joe Biden zijn besluit in een toespraak. "Het is tijd om de eeuwige oorlog te beëindigen", sprak hij. "Het was nooit de bedoeling dat de oorlog in Afghanistan een onderneming van meerdere generaties zou zijn. We werden aangevallen. We gingen met duidelijke doelen. Die zijn bereikt." 

Andere NAVO-landen, zoals Duitsland, volgden eerder al het Amerikaanse voorbeeld. Nederland deed dat gisteren ook al voor het NAVO-besluit, zo bevestigden bronnen aan RTL Nieuws. De militairen uit ons land kunnen niet zonder de Amerikaanse en Duitse ondersteuning functioneren.

Besluit troepenmacht

Duitsland uitte gisteren al de wens dat de NAVO-troepenmacht in Afghanistan zich gezamenlijk zou terugtrekken. "We hebben altijd gezegd: samen uit, samen thuis", zei de Duitse defensieminister Annegret Kramp-Karrenbauer tegen de omroep ARD. Volgens Stoltenberg zal de terugtrekking van de NAVO-landen op 1 mei beginnen.  

Zeer afhankelijk

Ook Nederlandse defensieministers benadrukten keer op keer dat het principe geldt: 'samen uit, samen thuis'. Dat wordt nu dus nageleefd. De Nederlandse militairen zijn zeer afhankelijk van militairen uit onder meer de VS en Duitsland.

Zo leveren de VS luchtsteun, drones en ondersteuning. De NAVO-missie in het noorden van het Afghanistan wordt geleid door een Duitse militair.

Amerikaanse terugtrekking

De toenmalige Amerikaanse president Donald Trump had de terugtrekking van de Amerikaanse militairen al per 1 mei aangekondigd. De nieuwe president Joe Biden heeft de datum nu verschoven naar 11 september.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken was gisteren bij het overleg op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. "We hebben onze doelen bereikt en nu is het tijd onze troepen thuis te brengen", zei hij, voordat Stoltenberg het besluit van de NAVO bekendmaakte. 

VS op symbolische 11 september uit Afghanistan: 'Laten bevolking in de steek'
Lees ook

VS op symbolische 11 september uit Afghanistan: 'Laten bevolking in de steek'

De aftocht in september moet een einde maken aan de langste oorlog die de Verenigde Staten en hun bondgenoten voerden, in eerste instantie als vergelding voor de aanslagen van 11 september 2001 in de VS.

80 Nederlanders extra

Aan de NAVO-missie Resolute Support nemen momenteel zo'n 160 Nederlandse militairen deel, met als belangrijkste taak het trainen en adviseren van het Afghaanse leger. Dat aantal wordt nog deze maand verhoogd met 80 Nederlanders, vanwege de veiligheid. Het gaat om zogenoemde infanteristen van de landmacht die als voorzorgsmaatregel paraat stonden.

Vanwege de terugtrekking verslechtert de veiligheidssituatie in het land. Daarbij kunnen buitenlandse troepen vaker het doelwit worden. De militairen moeten op 30 april al inzetbaar zijn, zo liet het ministerie van Defensie eerder weten.