Nieuwe fase in formatie: Rutte en Kaag samen aan de slag
De formatie schiet nog niet erg op en komt voorzichtig in een nieuwe fase. Informateur Hamer zal morgen hoogstwaarschijnlijk voorstellen dat VVD-leider Mark Rutte en D66-voorvrouw Sigrid Kaag samen gaan onderhandelen over de basis van een nieuw kabinet. Dat melden Haagse bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.
Rutte en Kaag krijgen een paar weken de tijd, naar verwachting tot aan het begin van het zomerreces. Het wordt geen concept-regeerakkoord, maar een document waarbij andere partijen vervolgens kunnen aanhaken.
Hamer trekt die conclusie omdat ook vandaag weer bleek dat directe onderhandelingen tussen diverse partijen niet kunnen beginnen. Mogelijke coalitiepartners zouden elkaar nog altijd blokkeren.
Variant
Ondanks een weekend vol telefonisch overleg hielden PvdA en GroenLinks vandaag eraan vast dat ze alleen samen in een kabinet onder premier Rutte willen toetreden. Tegelijk meldden Rutte en CDA-voorman Hoekstra dat ze niets voelen voor een coalitie met naast D66 ook PvdA en GroenLinks.
Ook de optie om met zes partijen te onderhandelen, wordt onwaarschijnlijk geacht. In die variant schuiven VVD, D66, CDA, GroenLinks, PvdA en CU met elkaar aan tafel. Gedurende de onderhandelingen zou dan wel blijken welke partijen uiteindelijk een regeerakkoord sluiten. Maar CDA en ook de ChristenUnie zien daar niks in. VVD-leider Rutte zegt "zo snel mogelijk tot een coalitie met vier partijen" te willen komen.
'Zwaktebod'
En dus zit er voor informateur Hamer niks anders op dan de vlucht naar voren te nemen. Haar voorkeur, echte onderhandelingen, zit er niet in. Dus zal ze, volgens ingewijden, voorstellen dat de twee grootste partijen VVD en D66 een begin moeten maken. Het is de bedoeling dat Mariette Hamer tijdens deze nieuwe stap in het proces de informateur blijft.
Die variant werd gisteren door geen van de zes partijen geblokkeerd. Weliswaar noemde PvdA leidster Ploumen het 'een zwaktebod', wilde Hoekstra er niks over zeggen en sprak GroenLinks leider Klaver van 'politieke armoede': geen van de partijen sprak er een veto over uit.
'Meest verstandige route'
Politiek commentator Frits Wester vindt het een logische stap: "Iemand moet nu opstaan en het voortouw nemen. Het ligt al weken voor de hand dat Rutte en Kaag samen eerst met de bevindingen van informateur Hamer aan de slag gaan zolang iedereen om de vraag van wie nu precies met wie heen blijft dralen."
Wester: "De twee zouden samen moeten gaan kleien met alles wat er inhoudelijk aan informatie ligt, zonder het resultaat meteen af te bakken. Andere partijen kunnen dan later aanschuiven met hun aanvullingen en wensen. Je schuift de onvermijdelijke vraag welke partijen straks daadwerkelijk deel gaan nemen aan het kabinet nog even voor je uit, maar geen gezien alle blokkades over en weer is dit echt de meest verstandige route. En die zou dan ook nog eens best sneller tot resultaat kunnen leiden dan dat iedereen verwacht. Maar het vraagt wel om de moed nu de leiding te pakken’."