Op naar Boedapest

Drie keer winst voor Oranje, maar eigenlijk weten we nog steeds niets

Door Marcel Maijer··Aangepast:
© ANPDrie keer winst voor Oranje, maar eigenlijk weten we nog steeds niets
RTL

De volle buit uit drie duels. Wat een weelde. Na Italië is Oranje pas het tweede land dat erin slaagt om dit EK al z’n groepswedstrijden te winnen. In de andere groepen hebben alle landen al puntenverlies geleden. Alleen België kan de maximale score uit drie wedstrijden nog bereiken bij winst op Finland vanavond. Voor dit Oranje is het sowieso een prestatie van formaat.

Natuurlijk, waar Groep F bekend staat als de poule des doods, is de groep van Nederland – op papier in ieder geval – duidelijk de zwakste groep. Dat zou je zo uit kunnen rekenen: als je de posities van de landen in Groep C op de FIFA-wereldranglijst bij elkaar optelt, kom je op een score van 125 (Nederland 16, Oostenrijk 23, Oekraïne 24 en Noord-Macedonië 62). Hoe hoger het cijfer, hoe minder sterk de poule.

Makkelijkste poule

125 is het hoogste cijfer van allemaal. Groep B en D volgen op ruime afstand met respectievelijk scores van 103 en 102. De sterke groep F komt uit op het cijfer 56 (Frankrijk 2, Portugal 5, Duitsland 12 en Hongarije 37). Met een beetje fantasie zou je kunnen zeggen dat die groep dus bijna twee keer zo sterk is als die van Nederland. Maar hoe makkelijk de groep ook, je moet het toch maar even doen.

Oranjefeest in Boedapest: KNVB werkt aan optredens artiesten
Lees ook

Oranjefeest in Boedapest: KNVB werkt aan optredens artiesten

Toernooifavoriet Frankrijk struikelde bijvoorbeeld in de poule al over het veel lager ingeschaalde Hongarije (1-1). En Oranje moest en passant ook nog over de nodige scepsis heenstappen. Of was dat juist een katalysator? Want dit Oranje zou toch geen potten breken? De bondscoach had al jaren bij diverse clubs geen aansprekende resultaten meer geboekt, de selectie bevat nauwelijks spelers die het verschil kunnen maken, om nog maar te zwijgen over de zeer rommelige voorbereiding en het vermaledijde spelsysteem met 5 verdedigers.

'Leuk team, geen kampioen'

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Zelfs een klein jongetje dat zich achter het hek bij het sportcentrum in Zeist had gepositioneerd om een glimp van zijn helden op te vangen, riep in een onbewaakt ogenblik: "Leuk team hoor, maar die gaan van z’n leven geen Europees kampioen worden natuurlijk." En hoe is het ook alweer? Dronkaards en kinderen spreken de waarheid, toch?

Het gaat al de hele week over ze: Weghorst en Dumfries.

Ondanks de drie zeges is er ook nog weinig reden voor hosanna. Het geeft de burger een beetje moed, maar overtuigend was het spel allemaal nog niet. Het goede nieuws is wel dat dit elftal steeds meer op elkaar ingespeeld lijkt te raken, het 5-3-2-systeem steeds beter onder de knie krijgt en de achterban zich inmiddels enthousiast achter de ploeg heeft geschaard.

Woutje, Woutje, Woutje

Zo is het mooi om te zien dat Wout Weghorst zich van ‘zo goed als onbekend bij het grote publiek’ in no time tot publiekslieveling heeft weten te transformeren. Het ‘Woutje, Woutje, Woutje’ rolt al geregeld over de tribunes. We hebben Oranje dit EK weifelend weer in de armen gesloten. Maar inmiddels is het in ons chauvinistische landje nu toch alweer snel ‘Oranje boven’, al zal niemand roepen dat dit elftal zich nu ineens bij de toernooifavorieten heeft geschaard.

Maar er is ook best nog wat mogelijk. Zeker omdat de sfeer in de ploeg erg goed lijkt en vedette Memphis de grote vorm nog moet gaan aantikken. Wat kan er dan nog allemaal voor moois ontstaan? Hoe dan ook, de drie zeges in de poule zeggen weinig tot niets. Immers, resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Een snelle blik op de EK-geschiedenis leert ons dat ook.

Twee keer eerder alleen maar zeges

Twee keer eerder slaagde het Nederlands elftal er op het EK in om de groepsfase af te sluiten met louter zeges. Dat was in 2000 en 2008. In beide gevallen haalden we de finale niet. In 2000 werden we in de halve finale na penalty’s uitgeschakeld door Italië, in 2008 was de kwartfinale zelfs al het eindstation. Het Rusland van Guus Hiddink bleek toen een maatje te groot.

In het gloriejaar 1988, toen het Nederland elftal Europees kampioen werd, verloren we de openingswedstrijd nog met 1-0. Ook toen van Rusland. Maar uiteindelijk stond aanvoerder Ruud Gullit wel met de beker in zijn handen. Het is nog steeds de enige grote voetbalprijs die Oranje ooit won.

Vanaf nu gaat het toernooi verder in knock-out. Zondag wacht in Boedapest de volgende tegenstander. Het is nog even afwachten wie dat precies zal zijn. Maar de kans is groot dat we gelijk een topland treffen. Daarna weet Oranje in ieder geval waar het echt staat.

Lees meer over
Marcel MaijerEK voetbalNederland