'Wachttijd terugdringen'

Zelfdodingen en onnodig lijden door lange wachtlijsten euthanasie

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPZelfdodingen en onnodig lijden door lange wachtlijsten euthanasie
RTL

Psychiatrische patiënten staan momenteel twee jaar op een wachtlijst voordat hun euthanasieverzoek door Expertisecentrum Euthanasie in behandeling wordt genomen. Dat veroorzaakt zelfdodingen en onnodig lijden.

Mensen mogen niet ondraaglijk lijden, vindt GroenLinks. De partij wil daarom 750.000 euro uittrekken voor het centrum om de wachtlijsten terug te dringen. De partij krijgt daarin veel bijval. 

Mensen met een concreet euthanasieverzoek die niet bij hun eigen behandelaar terecht kunnen, kloppen steeds vaker aan bij het Expertisecentrum Euthanasie, de voormalige Levenseindekliniek.

3300 aanvragen

Vorig jaar kreeg het expertisecentrum van 2900 mensen een euthanasieverzoek, zegt woordvoerder Ronald Stapel van het expertisecentrum. "Het gaat dan vooral om mensen met een psychiatrische aandoening, bijna een kwart van het totaal. Dit jaar staat de teller overigens al op 3300 aanvragen."

Heb jij vragen over zelfdoding?

Stichting 113: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week 

Slechts één op de tien verzoeken leidt daadwerkelijk tot een euthanasie. Veruit de meeste hulpvragers kiezen alsnog voor een behandeling of trekken zelf hun euthanasieverzoek in. 

Het aantal euthanasieverzoeken dat bij het expertisecentrum binnenkomt, loopt al jaren op, zegt de woordvoerder. "We hebben te weinig psychiaters om al deze aanvragen te kunnen verwerken. De wachttijd voordat een psychiater van het expertisecentrum een euthanasieverzoek in behandeling kan nemen, is inmiddels opgelopen tot twee jaar." 

Expertisecentrum Euthanasie
Expertisecentrum Euthanasie

GroenLinks wil daarom op de begroting van Volksgezondheid 750.000 euro extra uittrekken om de wachtlijsten terug te dringen. "Het kan niet zo zijn dat mensen, als ze ondraaglijk en uitzichtloos lijden, dat nog twee jaar moeten volhouden voordat ze over kunnen gaan tot euthanasie", zegt Kamerlid Corinne Ellemeet. 

Scholing, onderzoek en consulenten

Volgens GroenLinks tonen de cijfers aan dat behandelaars te weinig capaciteit hebben en dat mensen met een euthanasieverzoek eerder gehoor moeten krijgen, dus ook psychiatrisch patiënten. Dan kan ook beter worden bekeken of euthanasie passend is of dat er behandeling mogelijk is. Het centrum geeft ook scholing en begeleidt ook artsen bij euthanasietrajecten. 

De subsidie van 750.000 euro komt als het aan GroenLinks ligt, ten goede aan scholing van psychiaters, extra onderzoek, en aan consulenten euthanasie die psychiaters kunnen ondersteunen in het traject. Ellemeet: "Hiermee moet de kennis bij zorgverleners vergroot worden, waardoor zij vaker zelf een euthanasieverzoek in behandeling kunnen nemen en de wachtlijsten in het expertisecentrum kunnen afnemen."

Dat verzoek deed de partij al eerder, maar toen werd het afgewezen door het kabinet. Nu doet de partij een nieuwe poging en het voorstel wordt gesteund door de meeste oppositiepartijen en regeringspartij D66. In december wordt er definitief gestemd over het amendement. 

Lees meer over
GroenLinksExpertisecentrum EuthanasieEuthanasie