Gezondheidsraad: boosterprik voor alle 60-plussers en bewoners zorgcentra
Om de afweer tegen het coronavirus te versterken, zouden alle 60-plussers en bewoners van zorginstellingen van 18 jaar ouder een uitnodiging moeten krijgen voor een boosterprik. Dat adviseert de Gezondheidsraad.
Zij krijgen allemaal het vaccin van Pfizer of Moderna aangeboden, ook als er eerder bij hen een ander vaccin is gezet. De raad adviseert om de prik minimaal zes maanden na de laatste dosis te zetten. Ook wie na vaccinatie besmet is geraakt, komt zes maanden na de infectie in aanmerking voor de booster.
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) had de Gezondheidsraad om het advies gevraagd. Hij wilde onder meer weten wie er als eerste in aanmerking zou komen voor zo'n versterkende prik. De raad adviseert nu om met de oudsten te beginnen.
Toename infecties
Maar dus ook mensen van 18 jaar en ouder die in een zorginstelling wonen (verpleeghuizen, woonzorgcentra, en instellingen voor personen met een verstandelijke beperking), komen in aanmerking voor een boostervaccin. "In deze instellingen neemt het aantal infecties toe, wonen overwegend ouderen en bestaat er een hogere kans op transmissie en op ernstige ziekte", stelt de raad.
Tot nu toe kregen mensen één dosis van het Janssenvaccin of twee van één van de andere middelen. Mensen met een immuunziekte konden een derde dosis van het vaccin krijgen omdat die aan twee prikken niet genoeg hadden, maar dat is niet hetzelfde als een boosterprik. Een booster is bedoeld om afgenomen bescherming weer op het oorspronkelijke niveau te brengen.
Ouderen werden vanaf januari als een van de eerste groepen gevaccineerd. Onder die groep neemt het aantal coronagevallen het sterkst toe. Bovendien zijn vrijwel alle mensen die de laatste weken aan het virus bezwijken, 80 jaar of ouder.
De Gezondheidsraad ziet op basis van recente studies geen medische aanleiding om andere groepen een boostervaccin aan te bieden. "Er zijn geen aanwijzingen dat de bescherming van Covid-19-vaccins tegen ernstige ziekte of ziekenhuisopname bij hen tekortschiet, ongeacht het gebruikte vaccin", stelt de raad.
Oppepper
Nu het advies er is, moet de regering besluiten wie er als eerste wordt uitgenodigd. Samen met het RIVM en de GGD wordt dan gekeken per wanneer er kan worden begonnen met prikken.
Een extra prik zou de bescherming een oppepper moeten geven. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft eerder al goedkeuring gegeven voor de inzet van boosterprikken en aanvullende doses van de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna.
Situatie ziekenhuizen
Ook in de ziekenhuizen liggen gevaccineerde mensen. Heb je daar als gevaccineerde net zoveel kans op dan als ongevaccineerde? We leggen het uit in deze video: