Toename in lockdown

Omstreden chatdienst Omegle bij kinderen populair: 'Heftig wat mijn dochter te zien krijgt'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Getty ImagesOmstreden chatdienst Omegle bij kinderen populair: 'Heftig wat mijn dochter te zien krijgt'
RTL

De omstreden chatdienst 'Omegle' wint aan populariteit bij kinderen. Via de dienst kun je videobellen met een willekeurige persoon op de wereld. Klinkt geinig, maar het brengt risico's met zich mee. "Mijn dochter was getuige van seksuele handelingen. Heel heftig."

Het platform werd al in 2009 gelanceerd, maar groeide in coronatijd enorm. Het aantal bezoekers steeg van 34 miljoen in januari 2020 naar 65 miljoen in januari 2021.

TikTok-filmpjes van influencers én verveling dragen er aan bij dat kinderen de dienst meer zijn gaan gebruiken, zeggen social media-experts tegen RTL Nieuws. Maar dit gaat niet zonder gevaar. "Voor ze het weten hebben ze een naakte man aan de lijn", zegt Arda Gerkens van het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM).

Lockdown

Ook in Nederland is de toename zichtbaar, vooral bij kinderen in de basisschoolleeftijd. "We merken dat het onderwerp sinds de lockdown steeds meer besproken wordt tijdens onze voorlichtingen", vertelt Roy Vathorst van Voorlichting op scholen. Deze organisatie geeft dagelijks voorlichting over de gevaren van sociale media op scholen, aan ouders en docenten.

Vathorst: "Kinderen hebben veel meer tijd gehad om thuis op de telefoon te zitten en ouders zijn minder oplettend geworden door het thuiswerken."

Undercover op dark web: misbruikbeelden honderden Nederlandse kinderen in online netwerken
Lees ook

Undercover op dark web: misbruikbeelden honderden Nederlandse kinderen in online netwerken

Omegle heeft zijn toenemende populariteit niet alleen te danken aan de lockdown. "Mijn dochter werd aangemoedigd via TikTok om het weleens te proberen. Ze zag influencers die best leuke gesprekken hadden met hun fans, en toen ging mijn dochter ook kijken", vertelt een moeder van een 11-jarig meisje.

Na een paar minuten op het platform kwam haar dochter er achter dat Omegle geen fijne site is. "Toen ze het ging proberen zag ze een vent die zijn piemel liet zien. Verder zag ze ook een man en vrouw die seksuele handelingen verrichte bij elkaar. Ze vond het heel heftig."

Wat is Omegle?

Omegle is een gratis videochatwebsite waar je kunt chatten met vreemden. Twee willekeurige gebruikers worden gekoppeld om te videobellen of te chatten. Je hoeft je niet te registreren en er is geen controle op leeftijd. Als je niet in een gesprek wilt blijven, kun je het gesprek op elk willekeurig moment beëindigen.

Ook influencers maken gebruik van het platform. Ze ontmoeten fans op Omegle of halen er pranks uit zoals in het filmpje hieronder:

De moeder, die anoniem wil blijven, kwam er pas later achter dat haar dochter er last van had. "Na een tijdje zag ik de website van Omegle openstaan op mijn Ipad. Ik ging bij haar informeren en ze durfde het eerst niet te zeggen. Ze had het idee dat ze bezig was met iets dat niet mocht."

Dit idee speelt bij meer kinderen, zegt Gerkens van het EOKM. Ze vindt dat ouders beter moeten weten wat er allemaal speelt, daar ligt volgens haar een sleutel voor de oplossing.

"Ouders moeten het gesprek met hun kinderen aangaan en met ze meekijken. Begrijp wat je kinderen doen, maar bespreek ook wat de risico’s kunnen zijn."

Het bespreekbaar maken is volgens Vathorst van Voorlichting op scholen belangrijk bij dit soort platforms. "Omegle is nog vaak onzichtbaar op scholen en voor ouders, dat maakt het lastig. Kinderen doen het vooral onder elkaar of alleen. Alleen door middel van open communicatie kan je er dus achter komen."

Ouderlijk toezicht

Op de website staat dat je 18 jaar of ouder moet zijn om het platform te gebruiken of 13 jaar met toestemming van ouders. "Maar in de praktijk is dit anders. Er zitten veel jongere kinderen op Omegle, zelfs vanaf 7 jaar. Veel kinderen zitten dus nog op de basisschool", zegt Gerkens.

En dit is gevaarlijk volgens voorlichter Vathorst. "Kinderen letten niet op hun privacy en de site biedt geen bescherming voor kinderen. Er kan geen ouderlijk toezicht ingesteld worden en er is dus geen controle."

Vooral voor basisschoolkinderen kan het platform heftig zijn. "Er zijn mannen op het platform die kinderen uitdagen om wat te laten zien of seksuele handelingen te verrichten. Hier worden vaak beelden van gemaakt die verspreid kunnen worden", zegt Gerkens.

Kinderen kunnen daar lang last van houden. "Als kinderen zich weleens hebben uitgekleed, kunnen ze zich op een latere leeftijd afvragen of ze ooit gefilmd zijn. Er is een grote kans dat deze beelden online verspreid zijn, maar dat weten we nooit zeker. Die onzekerheid is voor jongeren behoorlijk belastend."

Waarschuwen 

Sommige basisscholen zijn zich bewust van de gevaren van Omegle en waarschuwen ervoor in nieuwsbrieven. De moeder die RTL Nieuws sprak heeft de basisschool van haar kind ook op de hoogte gebracht. "Ik heb dezelfde avond de school gemaild en die pakte het de volgende dag meteen op. Er kwam een bericht voor de ouders en het werd in de klas besproken."

Ze waarschuwt nu anderen voor de gevaren van Omegle. "Veel ouders zijn niet bekend met Omegle, ik vind het belangrijk dat er aandacht komt voor de gevaren van dit platform."

Omegle was niet bereikbaar voor commentaar.

Heeft jouw kind ook wat vervelends meegemaakt op Omegle? Stuur dan een mail naar de redactie: rtlnieuws@rtl.nl

Lees meer over
VideobellenKindBasisonderwijs