'Kinderen beschermen'

Gokreclames schieten in verkeerde keelgat: ChristenUnie en SP willen ze beperken

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Rob EngelaarGokreclames schieten in verkeerde keelgat: ChristenUnie en SP willen ze beperken
RTL

Online gokken is sinds vorige maand legaal in Nederland. De aanbieders moeten voldoen aan strenge voorwaarden, maar mogen wel reclame maken. En dat valt niet overal goed.

ChristenUnie en SP willen dat er minder reclame wordt gemaakt voor online gokken. Ze willen op die manier kinderen beschermen tegen een mogelijke gokverslaving.

Tijdstip reclame

De partijen komen vandaag met het voorstel om deze reclame te beperken. Ze willen onder meer dat er voor 21.00 uur geen reclame wordt getoond op internet. Op termijn willen ChristenUnie en SP helemaal af van gokreclames.

De Reclame Code Commissie zegt tegen de NOS dat er verschillende klachten zijn binnengekomen over reclames. De commissie houdt in de gaten of er in de reclames onwaarheden worden verteld. De commissie zegt dat er tegen een aanbieder een procedure loopt, waar binnenkort een uitspraak over wordt gedaan.

"Sinds de opening van de gokmarkt vliegen de gokreclames om de oren. Dat leidt tot ergernis, en tot serieuze problemen", aldus SP-Kamerlid Michiel van Nispen (SP). "Gokken maakt levens kapot. Daar past geen uitgekiende reclame campagne bij", zegt Mirjam Bikker van de ChristenUnie.

Strenge regels

De Nederlandse Kansspelautoriteit heeft vergunningen verstrekt aan 11 aanbieders van digitale gokspellen, waaronder Holland Casino en Nederlandse Loterij, bekend van bijvoorbeeld de Staatsloterij en Lotto. Ze zijn daarbij gebonden aan strenge regels om gokverslaving tegen te gaan. Ook witwassen moet worden voorkomen.

De aanbieders moeten ook kansspelbelasting betalen. Daarnaast is er een minimumleeftijd van achttien jaar en mag reclame voor kansspelen op internet niet misleidend zijn of leiden tot excessief gokgedrag.

Bekijk in deze video die we eind september maakten de voorwaarden die gesteld worden:

Online gokken legaal: dit zijn de voorwaarden.

Naar schatting zijn er in Nederland ongeveer 1,5 miljoen mensen actief met gokken online. Die markt heeft een geschatte waarde van circa 800 miljoen euro. Het gaat bijvoorbeeld om poker, roulette, blackjack, speelautomaten en sportweddenschappen.

Overigens heeft de Consumentenbond de samenwerking met Stichting Reclame Code voor onbepaalde tijd opgeschort. Aanleiding is onvrede bij de bond over afspraken over gokreclames. Volgens de Consumentenbond bieden die te weinig bescherming aan kwetsbare groepen en tegen gokverslaving.

Lees meer over
ChristenUnieSGPGokken