Stroomstootwapen politie

Eerste agenten krijgen taser: 'Alleen even laten knetteren vaak genoeg'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPEerste agenten krijgen taser: 'Alleen even laten knetteren vaak genoeg'
RTL

De politie kan vanaf nu gebruik maken van het stroomstootwapen. Het is een aanvulling op bestaande middelen zoals de wapenstok, pepperspray en het vuurwapen. De taser kan mensen vanaf een afstand een paar seconden verlammen.

In totaal zullen zo'n 17.000 agenten door heel Nederland gebruik gaan maken van de taser. Dat zijn ongeveer alle agenten die op straat lopen. De eerste van hen ronden deze week hun driedaagse cursus af die verplicht is om het wapen te mogen gebruiken. De verwachting is dat het een jaar gaat duren voordat alle agenten de opleiding hebben gehad. 

Dartpijltjes

Een stroomstootwapen verlamt iemand door middel van een elektrische schok. Twee draadjes met een soort dartpijltjes schieten uit de taser naar het doelwit. Als beide pijltjes aan het doelwit blijven hangen, bijvoorbeeld aan de kleding, dan levert de taser stroomstoten af.

"Omdat een stroomstoot een persoon even fysiek uitschakelt, is het stroomstootwapen ook effectief bij personen die niet reageren op pijnprikkels. Bijvoorbeeld als een persoon onder invloed is of verward gedrag vertoont", zegt Janis Tamsma van de politie Amsterdam. Ze was betrokken bij de invoering van het stroomstootwapen.

Geen noemenswaardig letsel

De invoering van de taser was omstreden. Amnesty International maakte zich zorgen over de risico's die het wapen heeft op de gezondheid van de getaserde. Daar maakten we eerder deze video over:

Amnesty International maakte zich zorgen over de invoering van het stroomstootwapen. De organisatie was bang dat argenten er té snel naar zouden grijpen.

Volgens de politie zit het grote voordeel van de taser juist in het de-escalerende effect en zou het wapen vaak juist niet gebruikt hoeven worden.

Agenten die eerder aan de pilots met de taser meewerkten, beamen dit. Agent Jasper Focks zette het wapen tijdens de pilot in bij een melding van een inbraak waarbij twee verdachten zich in de woning ophielden. "Ik dacht dat ze zich klaar maakten om geweld te gebruiken. Toen heb ik het stroomstootwapen getrokken en er mondeling mee gedreigd. Ik liet het wapen ook knetteren. Daarop kwamen de verdachten tevoorschijn en lieten hun breekijzer vallen."

Wanneer mag de politie de taser gebruiken?

Voor elk wapen dat de politie kan gebruiken gelden strenge richtlijnen. Die zijn opgenomen in de zogeheten ambtsinstructie. De politie mag geweld gebruiken 'om haar taak, de handhaving van de rechtsorde, uit te voeren'.

Er is altijd een volgorde van middelen die ingezet kunnen worden, afhankelijk van de impact van deze middelen. Dus agenten moeten altijd eerst proberen er met een gesprek uit te komen, volgens kan een wapenstok ingezet worden, daarna eventueel fysiek geweld, dan pepperspray, daarna nu optioneel de taser, vervolgens de diensthond en als allerlaatste middel is er het vuurwapen.

Agenten mogen de taser inzetten als er 'een direct dreigende gevaarsituatie' is waarbij de inzet van pepperspray of een wapenstok niet genoeg is, maar de inzet van een zwaarder middel zoals een vuurwapen niet wenselijk.

Bron: politie

Als de taser toch wordt gebruikt, is het de bedoeling dat dit niet langer dan vijf seconden duurt. Dat zou collega’s voldoende tijd moeten geven om een verdachten te benaderen of onder controle te krijgen.

Geen noemenswaardig letsel

Tijdens de testfase in Amersfoort, Rotterdam en Zwolle werd het wapen zo'n driehonderd keer ingezet. Dat had volgens de politie geen noemenswaardig letsel tot gevolg.

Bij nagenoeg alle personen bij wie een schok is toegediend het letsel beperkt bleef tot een of twee penetratiewondjes op de plek waar de taser de het lichaam raakte. "Een enkele keer heeft iemand lichte verwondingen opgelopen omdat die was gevallen toen hij werd getaserd", zegt een woordvoerder. Als iemand getroffen is door het stroomstootwapen, wordt altijd medisch personeel gewaarschuwd.

Lees meer over
Nationale PolitiePolitiegeweldPolitieStroomstootwapen