Wel sporten en naar kapper en niet naar film en restaurant, hoe zit dat?
Er komen weer versoepelingen aan. Goed nieuws, zou je zeggen maar veel mensen begrijpen niet goed dat je straks bijvoorbeeld wel hijgend mag fitnessen in de sportschool, maar nog niet mag stilzitten op een bioscoopstoel, mét mondkapje.
Toen de versoepelingen gisteren uitlekten, liet de ene na de andere branchevereniging van zich horen. Als de winkels weer open mogen, dan willen wij ook, riepen onder meer de restaurants, theaters en musea. Geen plekken waar je grote corona-uitbraken zou verwachten.
Er zijn meer plekken te bedenken die onder de juiste omstandigheden weinig besmettingsgevaar met zich mee brengen, zegt Andreas Voss, hoogleraar infectiepreventie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en lid van het Outbreak Management Team (OMT).
"Een restaurant geeft bijvoorbeeld een klein risico, als mensen aan tafel zitten, op de juiste afstand en met goede ventilatie", zegt Voss. "Maar zo zijn er voor elke sector wel argumenten te bedenken waarom ze veilig open kunnen. En niet alles kan tegelijk open, dan zouden we alsnog in de problemen komen."
Keuzes maken
Het versoepelen gaat dus stap voor stap, en dan moeten er keuzes gemaakt worden. Die politieke keuzes draaien vermoedelijk om meer dan alleen de besmettingsrisico's, zegt de hoogleraar.
"Het OMT-advies is één van de dingen waarnaar gekeken wordt", zegt Voss. "Maar het kabinet kijkt ook naar wat sociaal het meest wenselijk is, wat economisch het hardst nodig is en waar mensen voor hun gezondheid en geestelijke gesteldheid de meeste behoefte aan hebben."
Daarbij zullen altijd sectoren buiten de boot vallen. "Als je bijvoorbeeld de nachtclubs weer zou openen, dan creëer je een plek met veel risico's, waar maar een klein deel van de bevolking gebruik van maakt. Een nachtclubganger zou beargumenteren dat dat de goede keuze is, maar dan kunnen er andere dingen niet."
'Protest horeca waanzinnig slecht idee'
De geluiden vanuit de horeca en cultuursector komen dan ook niet uit de lucht vallen. "Zodra de politiek kiest om bepaalde sectoren te openen, weet je dat alle andere sectoren direct van zich laten horen."
Toch is het verzet nu feller dan anders. Door het hele land zijn horecagelegenheden van plan dit weekend tóch hun deuren te openen, wat de nieuwe maatregelen ook zijn.
Een 'waanzinnig slecht idee', denkt Voss. "De problemen zijn bij iedereen bekend en de maatschappij functioneert alleen als mensen zich met elkaar aan afspraken houden. Maatregelen werken natuurlijk niet als iedereen maar doet wat-ie wil."
Nog even geduld dus, bepleit de hoogleraar. "Natuurlijk begrijp ik dat voor veel mensen het geduld op is. De pandemie duurt al veel te lang, en iedereen lijdt eronder, financieel, mentaal of fysiek. Maar er is niemand die voor zijn lol maatregelen verzint, iedereen wil dat dit snel voorbij is, met zo min mogelijk schade. Ik hoop dat er net als eerder een grote groep is die niet roept, maar gewoon zijn best blijft doen in deze vreselijke situatie."