Huis bouwen met autobanden: wonen in ecodorp razend populair

Muren van gerecyclede autobanden of balen stro: steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om in een ecodorp te wonen. Dat zijn gemeenschappen die volledig duurzaam en ecologisch zijn gebouwd. Maar wie denkt zomaar even een ecologisch huis uit de grond te stampen heeft het mis. "Veel initiatieven stranden vroegtijdig."
Paul Hendriksen woont met veertig volwassenen in een ecodorp in Olst. Het duurde tien jaar om het van de grond te krijgen. "Een ecodorp is een bewust gestichte woongemeenschap die duurzaamheid nastreeft op ecologisch, economisch en sociaal gebied", vertelt hij tegen EditieNL.
"Je bouwt zo duurzaam mogelijk, maakt samen besluiten en probeert zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn. Wat je bouwt en hoe het eruitziet, daar zijn geen regels voor. Het kunnen tiny houses zijn, huizen gebouwd van hout of in ons geval van onder meer autobanden."

Hendriksen is bestuurslid van Global Ecovillage Network (GEN). Bij deze organisatie is het aantal ingeschreven initiatieven in twee jaar tijd toegenomen van 34 naar 71.
Klimaatproblematiek
Volgens Pablo van der Lugt, expert duurzaam bouwen van de TU Delft zijn ecodorpen populairder geworden door de grote focus op duurzaamheid en de klimaatproblematiek. "Mensen willen daaraan bijdragen en dat kan door in zo'n gemeenschap te wonen, samen duurzaam te bouwen en veel met je buren te delen."
Toch is een ecodorp volgens Van der Lugt niet meteen een oplossing om de bouw op grote schaal duurzaam te maken. "Niet iedereen wil namelijk in zo'n gemeenschap leven. Mensen willen wel duurzaam wonen, maar dan in een rijtjeshuis in de stad. Dus als we écht een grote impact willen maken dan moet er een grote stap gezet worden in het duurzaam bouwen voor iedereen."
5,5 miljoen euro
Hendriksen koos wel voor het leven in een gemeenschap. Zij hebben de nodige hobbels gezamenlijk genomen. "Als je met twee mensen iets samendoet kan je al op problemen stuiten. Laat staan als je met veertig volwassenen door één deur wilt. Wij hebben 5,5 miljoen euro met z'n allen geïnvesteerd, dat is een hoop geld. Zie het dan maar eens over eens te worden wat ermee gebeurt."
Naast het sociale aspect is het ook bureaucratisch lastig om een ecodorp neer te zetten. "Zo moet je een stuk grond vinden, dat is duur. En een gemeente die z'n nek ervoor wil uitsteken. Voordat je iets als collectief kunt neerzetten moet je eerst een heleboel drempels over."
Het ecodorp waar Hendriksen woont is zo populair dat ze regelmatig rondleidingen geven aan anderen die ook ecologisch willen wonen. "Op dit moment is er geen plek bij ons. Maar de gemeente heeft wel een stuk grond beschikbaar gesteld voor een nieuwe duurzame wijk met nog eens zestig woningen."