Gelijktrekken salarissen

Akkoord bereikt: loon leraren basisschool gaat flink omhoog

Door Floor Bremer··Aangepast:
© ANPAkkoord bereikt: loon leraren basisschool gaat flink omhoog
RTL

Het verschil in loon tussen leraren op de basis- en middelbare school verdwijnt. Dat betekent dat de lonen van de leerkrachten in het basisonderwijs flink zullen stijgen, tussen de 6 en 12 procent. Het is een gevolg van een akkoord tussen minister Wiersma (Onderwijs) met de vakbonden en de onderwijsraden. Het akkoord wordt vanmiddag gepresenteerd.

Ingewijden vertellen de politieke redactie van RTL Nieuws dat het gelijktrekken betekent dat de onderwijzers op de basisschool een loonstijging van tussen de 6 en 12 procent tegemoet kunnen zien.

Hoeveel iemand er precies op vooruit zal gaan hangt af van de precieze functie die iemand heeft. De totale kosten van het akkoord zijn bijna 1,5 miljard euro.

Minister Slob: volgende kabinet moet loonkloof in onderwijs dichten
Lees ook

Minister Slob: volgende kabinet moet loonkloof in onderwijs dichten

Betere arbeidsvoorwaarden

De afspraken zijn een rechtstreeks gevolg van het regeerakkoord. Daarin kondigen de coalitiepartijen aan dat ze de loonkloof tussen leraren in het primair onderwijs en leerkrachten in het voortgezet onderwijs zullen dichten. Dit was vooral een wens van regeringspartij D66. Er zou één cao voor het hele onderwijs moeten komen.

De afspraken leiden ook tot het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden voor schoolleiders en leraren op scholen met veel leerachterstanden. Ook dit is in het regeerakkoord aangekondigd.

ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers is trots op het akkoord. "Politiek is heel hard werken om samen met anderen te proberen het goede te doen. En vandaag is dat gelukt. We hadden al eerder goede stappen gezet, maar docenten in het basisonderwijs krijgen een mooie loonstijging en betere arbeidsvoorwaarden. En terecht."

De bedragen zijn als volgt verdeeld:

  • Dichten van de loonkloof: 919 miljoen euro.
  • Extra loon voor schoolleiders van scholen met veel leerlingen met leerachterstanden: 35 miljoen euro.
  • Extra geld voor het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden van leerkrachten op basisscholen met veel leerlingen met een achterstand: 73 miljoen euro.
  • Extra geld voor het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden van leerkrachten op scholen voor voortgezet onderwijs met veel leerlingen met een achterstand: 79 miljoen euro.
  • Verlagen van de werkdruk in het voortgezet onderwijs: 300 miljoen.
  • Verder staat er nog zo’n 150 miljoen in de boeken voor allerlei verschillende maatregelen die het werken in het onderwijs aantrekkelijker moeten maken.
Lees meer over
Dennis WiersmaMinisterie van Onderwijs, Cultuur en WetenschapBasisonderwijs