Rutte: regering biedt excuses aan voor behandeling Dutchbat-veteranen Srebrenica
De Nederlandse militairen die in 1995 de Bosnische enclave Srebrenica bewaakten, hebben na lang wachten excuses gekregen van de regering voor de slechte manier waarop zij tijdens en na de mislukte vredesmissie behandeld zijn.
Premier Mark Rutte sprak vanmiddag zijn erkenning en waardering uit voor de Dutchbatters, die destijds op een onmogelijke missie gestuurd waren en daarna amper opvang en steun hebben kregen. Enkele honderden militairen waren daarbij aanwezig op de Oranjekazerne in Schaarsbergen.
"Bijna 27 jaar na dato zijn sommige woorden nog altijd niet uitgesproken", zei Rutte. "Vandaag maak ik namens de Nederlandse regering excuses aan alle mannen en vrouwen van Dutchbat III."
Van defensieminister Kajsa Ollongren kregen de Dutchbatters het Ereteken voor Verdienste in brons.
Genocide
Het Nederlandse bataljon deed mee aan een vredesmissie onder bevel van de Verenigde Naties (VN). Het werd de blauwhelmen van de VN verboden gericht te schieten op de oprukkende Serviërs.
De belegering van Srebrenica eindigde in een gruwelijke volkerenmoord: ruim 8000 Bosniakken (vroeger ook wel Bosnische moslims genoemd) werden vermoord door Bosnisch-Servische troepen. De Nederlandse blauwhelmen konden de genocide niet voorkomen.
'Nu weer verder gaan met leven'
Voorzitter Olaf Nijeboer van vereniging Dutchbat III zei donderdag dat hij verwachtte dat de woorden van de premier de veteranen na 27 jaar 'een kans geven weer verder te gaan' met hun leven.
"Dat een minister erkent en weet waar de pijnpunten zitten. Dat er gezegd wordt 'we snappen dat jullie dit is overkomen, dat het verschrikkelijk is geweest en dat jullie daar nu nog mee zitten'. Dat maakt dat je je begrepen voelt en het gevoel er mag zijn."
Een commissie onder leiding van Hans Borstlap concludeerde in 2020 dat een meerderheid van de Dutchbatters zich onvoldoende gesteund heeft gevoeld door Defensie, het kabinet en de samenleving.
Ook schetsten de media een te negatief beeld van de missie, vinden veel veteranen. Het beeld is ontstaan dat de Nederlandse soldaten niets hebben gedaan tegen de opmars van Bosnisch-Servische troepen.
Veel Dutchbat-militairen kampen nog steeds met psychische problemen.
5000 euro en terug naar Srebrenica
Het kabinet had al eerder toegezegd met eerherstel te komen, na het advies van de commissie-Borstlap. Vanwege de coronamaatregelen was het niet mogelijk om de ceremonie eerder te laten plaatsvinden.
Na het advies kregen de Dutchbat-veteranen al een tegemoetkoming van 5000 euro. Ook gaat het kabinet zorgen dat veteranen Srebrenica nog eens kunnen bezoeken, die reis moet bijdragen aan de verwerking.