Kabinet wil procedures voor boren naar gas in Noordzee flink versnellen
De procedures die nodig zijn om een vergunning aan te vragen voor het boren naar gas in de Noordzee moeten veel sneller. Dat zal het kabinet spoedig regelen, vertellen ingewijden aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Milieuorganisatie Greenpeace is erg kritisch.
Nu duurt het nog vijf tot zes jaar voordat een vergunning wordt verleend. Die tijd moet minimaal worden gehalveerd, vindt het kabinet. Deze week komen de meest betrokken bewindspersonen bijeen om over dit versnellingsvoorstel van staatssecretaris Vijlbrief (Economische Zaken) te besluiten. De verwachting is dat zijn plan zal worden overgenomen.
Het gaat om veel geld voor Nederland. Vanaf het moment dat de gaswinning op zee begint, kan er dankzij het versnellingsplan de komende tien jaar jaarlijks voor zo’n 6 miljard euro extra aan gas worden gewonnen. In totaal gaat het, met de huidige energieprijs, om zo’n 60 miljard euro. De gasvelden liggen in de Noordzee boven Noord-Nederland, maar ook aan onze westkust richting Engeland.
Wettelijke termijnen
Om de vergunningsprocedures voor nieuwe gaswinning te versnellen, zal Vijlbrief ervoor zorgen dat meer ambtenaren dan nu zich met de vergunningsaanvragen zullen bezighouden.
Ook wil hij dat adviesorganen bij wie het kabinet advies moet aanvragen voor dit soort vergunningen zich aan de wettelijke termijnen houden. Dat moet ook gelden voor zijn eigen ambtenaren. Tot nu toe gebeurde dat onvoldoende. De wettelijke termijnen werden soms ver overschreden waardoor de wachttijden voor een vergunning opliepen tot vijf à zes jaar. Aan de inspraakprocedures verandert niets.
De versnelling die het kabinet wil, komt uit de koker van de grootste regeringspartij VVD. De versnelling is volgens Kamerlid Jeroen van Wijngaarden noodzakelijk omdat ons land zo snel mogelijk minder afhankelijk wil worden van Russisch gas.
400 wetenschappers zijn tegen
"Hoe sneller het gas uit de Noordzee kan worden gewonnen, hoe sneller we kunnen stoppen met Poetin helpen zijn misdadige oorlog te financieren", zegt het Kamerlid.
Niet iedereen zit te springen om extra gas uit de Noordzee. Vorige week ondertekenden ruim 400 wetenschappers een open brief die ageerde tegen een gaswinningsproject in de Noordzee boven Schiermonnikoog. Dat project kreeg al een voorlopige vergunning.
'Kabinet is een junkie'
Ook Greenpeace is kritisch. "We hebben niet alleen een energiecrisis, we hebben ook een klimaatcrisis. Daarbij vallen al dodelijke slachtoffers", zegt directeur Andy Palmen. Volgens hem moet het kabinet veel meer doen om fossiele energie te besparen, in plaats van op zoek te gaan naar nieuwe winningslocaties.
"Het kabinet is net een junkie op zoek naar een nieuwe dealer. Het kan niet meer uit Rusland komen, dus zoekt het naar nieuwe manier om aan gas te komen. Maar ik zie niet dat er serieus wordt gekeken naar besparing, dat er even veel energie wordt gestoken in het voorkomen dat we nog steeds van dat fossiele gas nodig hebben."
'Winnen is milieuvriendelijker dan importeren'
Toch willen de coalitiepartijen doorzetten. Volgens Van Wijngaarden liggen er al stapels vergunningsaanvragen voor boren in de Noordzee. Daar kunnen de ambtenaren nu zo snel mogelijk mee aan de slag. Snelle procedures zullen niet ten koste te gaan van de zorgvuldigheid van de vergunningsverlening en zullen ook rekening houden met alle eisen op het gebied van milieu en klimaat, zegt de VVD'er.
Naast het financieel raken van Rusland en de tientallen miljarden aan toekomstige extra gasbaten voor ons land, is een voordeel van het Noordzeegas wat hem betreft dat de winning hiervan milieuvriendelijker is dan het importeren van gas uit het Midden-Oosten of de Verenigde Staten.