WhatsApp laat gebruikers stiekem uit groepsapp gaan: 'Niet sociaal wenselijk'
Ervaar jij soms sociale druk doordat al je WhatsAppgesprekken je maar niet met rust laten? Goed nieuws, want WhatsApp komt binnenkort met een update die het mogelijk maakt om uit groepsapps te stappen zonder dat anderen hier een melding van krijgen. Maar is dit nou echt de oplossing voor onze WhatsAppstress? "We moeten meer onverschilligheid opbouwen."
Naast het stiekem verlaten van groepsapps, maakt de nieuwe update het ook mogelijk voor gebruikers om tot 2,5 dag na verzending een bericht te verwijderen, en per contact in te stellen wie jouw onlinestatus kan zien. Op deze manier hoopt het bedrijf iets te doen aan ongemakkelijke appsituaties.
"Ik weet niet of deze update echt gaat helpen om de sociale druk bij gebruikers weg te nemen", zegt Floris Poort van technologieplatform Bright. "Het is volgens mij nog steeds niet sociaal wenselijk om zomaar iedere vrijdag uit een groepsapp stappen om een rustig weekend te hebben, bijvoorbeeld."
Hij denkt dat de mogelijkheid om de zichtbaarheid van de onlinestatus per persoon in te stellen een grotere impact zal hebben. "Dat was nu vaak nog een probleem voor mensen. Ik wil met persoon A appen maar dan ziet persoon B dat ik online ben." Met de nieuwe update valt dit probleem dus weg doordat ingesteld kan worden dat persoon B de status van de gebruiker niet kan zien.
Poort ziet dat we met z'n allen steeds bewuster worden van onze privacy en de inbreuk die telefoons hierop maken. "De 'laatst gezien'-tijd kon je al per persoon uitzetten. Dit is een uitbreiding daarvan. Je wilt bijvoorbeeld niet aan je baas laten zien dat je online was of niet."
Online stalking
"Volgens mij zijn dit soort dingen in het leven geroepen vanwege online stalking. Op deze manier laat je dus zien: je hoeft niet zo veel over mij te weten", vervolgt Poort. "Want als je dus iemands telefoonnummer hebt, kan je eigenlijk wel heel veel van een ander weten. Als je daar niet op zit te wachten, kan je dat nu dus afbakenen."
Ook socioloog Beate Volker van de Universiteit van Amsterdam heeft haar twijfels bij de toegevoegde waarde van de updates. "Ik denk dat het voor de sociale druk uiteindelijk niet veel uitmaakt." Het lijkt haar vooral vervelend als mensen ongemerkt uit de groep kunnen stappen. "Als ik, als gewone gebruiker, niet eens wie er in de groep zit, dan vind ik dat ook maar vervelend."
Ook dat je je onlinestatus per contactpersoon kunt aanpassen, vindt Volker onhandig. "Je moet dus straks per contact in je lijst gaan bedenken wat diegene wel en niet van je mag en kan zien. Dan is het einde zoek toch?" Ze denkt dat dit uiteindelijk zelfs alleen maar tot meer sociaal ongemak kan leiden. "Wat je dan krijgt is: waarom heb je dat bij mij uitstaan? Dat voert de druk nog veel verder op."
Online onverschilligheid
De socioloog denkt dat het belangrijker is om de manier waarop we met het platform omgaan te veranderen. "We moeten er met z'n allen meer naartoe van: oké, iemand ziet dat ik online ben. So what? We moeten met dat medium leren omgaan en een soort onverschilligheid opbouwen."
Toch denkt Floris Poort dat het wel hoog tijd was voor het platform om haar gebruikers wat meer privacy te bieden. " Eigenlijk loopt WhatsApp qua basisfuncties best wel achter op andere apps. Het was veel te makkelijk om op WhatsApp iets over onbekenden te weten te komen. Als ik jouw 06 heb kan ik bijvoorbeeld al je profielfoto en je status zien. Nu wordt dat dus moeilijker."