Asielzoekers Ter Apel slapen buiten, tentjes in beslag genomen
Zo'n 250 asielzoekers in Ter Apel hebben de nacht in de buitenlucht door moeten brengen. Er waren door lokale ondernemers dankzij een crowdfunding tweehonderd tentjes uitgedeeld bij het asielzoekerscentrum (azc), maar die vonden de veiligheidsregio en gemeente onveilig en werden daarom gisteravond laat door de politie van het terrein verwijderd.
Het is al maandenlang overvol in het Groningse Ter Apel, maar dat zoveel mensen 's nachts buiten moesten slapen gebeurde slechts één keer eerder.
Verslaggevers van RTV Noord waren gisteravond bij het asielzoekerscentrum (azc) in Ter Apel en zagen dat het er onrustig was. Er vonden meerdere vechtpartijen plaats en de N366 rondom het azc werd uit voorzorg afgesloten voor verkeer.
Driehonderd mensen op grasveld
Voordat de avond viel waren er zo'n 300 asielzoekers op het grasveld voor het azc. Voor deze mensen was binnen geen plek meer. Lokale ondernemers, die de situatie niet langer aan konden zien, hadden met een crowdfundingsactie 12.500 euro ingezameld om tentjes van te kopen. Een deel van deze opgooitentjes werd maandagavond al uitgedeeld.
Gisteravond besloot de burgemeester in overleg met de veiligheidsregio om de tentjes weg te laten halen. Een woordvoerder zei dat de tenten onder andere problemen veroorzaken voor de veiligheid en hygiëne. "We weten niet wat er zich in de tentjes afspeelt", zegt zij.
'Dit is niet de oplossing'
"We waarderen verschrikkelijk wat deze ondernemers hebben gedaan, maar het biedt niet de oplossing en maakt het werk hier niet makkelijker."
Mensen werden door de politie gevraagd om de tentjes weer in te leveren. Die gaan via de gemeente terug naar de Groningse ondernemers. Op deze beelden zie je hoe agenten de mensen vragen de tentjes te verlaten:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Frank Candel, directeur van VluchtelingenWerk Nederland, zei gisteravond tegen RTV Noord dat hij met verbazing heeft toe staan kijken.
"Dit is niet uit te leggen, dit is verschrikkelijk. Ik begrijp niet dat je tenten weghaalt en niet tegelijkertijd een bus neerzet om mensen naar een hotel te brengen", zei hij tegen de lokale omroep. "Er wordt tegen 300 mensen gezegd: de tent moet weg, maar je mag hier wel slapen. Maar waar dan?"
60 kwetsbare mensen opgevangen
Voor 60 kwetsbare mensen buiten de hekken van het azc werd volgens een woordvoerder van de gemeente uiteindelijk een noodopvangplek gevonden waar zij konden overnachten. Alle anderen, samen bijna 250 mensen, hebben de nacht in de buitenlucht doorgebracht.
Volgens RTV Noord probeerden mensen de inleveractie voor te zijn en vertrokken gezinnen van het azc-terrein om elders in de regio wel in de tent te kunnen slapen.
Begin deze week moesten zo'n 200 asielzoekers op de grond in Ter Apel slapen. Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bevestigde later dat toen ook oudere, vrouwelijke en minderjarige asielzoekers buiten de hekken van het azc hebben moeten slapen.
Doordat er geen plek is in andere asielzoekerscentra, stokt de doorstroom en moeten mensen in Ter Apel buiten slapen. Het kabinet wil deze asielcrisis oplossen door elders in het land asielcentra te openen, eventueel zonder vergunning van de gemeente.
Gisteravond werd bekendgemaakt dat een hotel in het Overijsselse Tubbergen door het COA is aangekocht en een azc wordt. Dat zorgde gisteravond meteen voor een demonstratie waar honderden buurtbewoners aan meededen. Zij zijn tegen de komst van asielopvang in hun gemeente.
Niet alleen de opvang van asielzoekers stokt. Ook statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt niet doorstromen naar een huis.