Snotneus maar geen corona: blijf je thuis of ga je toch naar werk?
Misschien merk je het al om je heen: steeds meer mensen die niezen, snotteren en hoesten. Niet gek nu de scholen weer ruim een maand begonnen zijn en de herfst in volle gang is. Maar met een verkoudheid naar je werk gaan, is sinds de coronapandemie niet meer zo vanzelfsprekend als het was.
De coronacijfers stijgen de afgelopen weken exponentieel. De afgelopen week zijn 19.031 positieve tests geregistreerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelde gisteren dat de najaarsgolf daarmee echt begonnen is.
Dit zijn de huidige corona-adviezen van het RIVM:
- Was je handen.
- Hoest en nies in je elleboog.
- Blijf thuis bij klachten en doe een test.
- Zorg voor voldoende frisse lucht.
- Haal een vaccin, booster- of herhaalprik.
Ben je positief getest op corona en heb je klachten? Dan duurt de isolatie maximaal tien dagen, geteld vanaf de datum dat je klachten kreeg. Je mag eerder uit isolatie als het minimaal vijf dagen geleden is dat je klachten kreeg én 24 uur geen klachten meer hebt.
Het kan zijn dat je geen klachten had toen je getest werd. Dan duurt de isolatie 5 dagen, geteld vanaf de testdatum.
Bron: RIVM
Maar volgens Ted van Essen, voorzitter van de Nederlandse Influenza Stichting, is er ook sprake van meer verkoudheid. "De griep gaat nog niet rond. Het is óf corona óf een normale verkoudheid. Bij een griep zou ik thuisblijven, omdat je dat ook weer makkelijk doorgeeft aan anderen. Met een normale verkoudheid kun je wel gewoon naar werk als je niet teveel klachten hebt."
Maar ook al ben je negatief getest op corona, hoesten of snotteren in het openbaar lijkt bijna een taboe te zijn geworden. Vorig jaar schreef RTL Nieuws ook over deze situatie, toen kon snotteren al helemaal niet. Is dit inmiddels veranderd en zijn we weer gewend om met een snotneus in het openbaar te verschijnen?
Bedrijfsarts en directeur Medische zaken bij HumanCapitalCare Jurriaan Penders ziet een verschil met de situatie van vorig jaar. "Als je weet dat je geen corona hebt, is het naar mijn ervaring geaccepteerder dan een jaar geleden. Dat zien we ook in het algemeen waarbij mensen met klachten en een negatieve test toch de straat op gaan of naar hun werk komen."
Dat is volgens Penders in principe geen probleem, maar om grip te krijgen op de coronasituatie is het wel van belang dat mensen zich blijven testen zodat ze niet elkaar alsnog onwetend besmetten met het virus.
Thuiswerken waar mogelijk
Waar thuiswerken in de afgelopen twee jaar ook normaler is geworden, zou dat bij ziekteverschijnselen nog steeds de prioriteit moeten zijn, stelt Penders. "Als werknemers de mogelijkheid hebben om thuis te werken wanneer ze verkouden zijn, dan heeft dat mijn voorkeur." Penders voegt eraan toe dat dat wel vooral geldt voor mensen die thuis kúnnen werken. Voor anderen die bijvoorbeeld een baan in een supermarkt hebben gaat dat niet op.
Waar sommigen zich bezwaard voelen om thuis te blijven met alleen een verkoudheid, zijn er anderen die zich oncomfortabel voelen om in het bijzijn van collega's, kennissen en vreemden te gaan snotteren. Wat is dan de beste oplossing om dit dilemma aan te pakken?
Duidelijke afspraken maken
Die verantwoordelijkheid ligt volgens Penders bij werkgevers én werknemers. "Blijf goed in contact met je medewerkers om hier samen afspraken over te maken zodat het voor beide partijen comfortabel en veilig is. Als je van tevoren vaststelt wat mogelijk is en kan in zo'n situatie, dan voorkom je ook achteraf situaties met spanningen over het wel of niet thuisblijven."