Communiceren via zachte klanken

Met een babystem praten tegen je kat versterkt de band

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Frans van ZijstMet een babystem praten tegen je kat versterkt de band
RTL

Alle katteneigenaren hebben vast weleens van een familielid, kennis of vriend gehoord dat ze niet met een babystem moeten praten tegen hun kat. Het zou irritant zijn en het zijn 'immers geen baby's'. Maar nu is er wetenschappelijk bewijs dat praten met een babystem tegen je kat kan helpen om een band op te bouwen en beter te leren communiceren.

Tot nu toe bleek uit eerdere onderzoeken dat babypraat vooral de aandacht van honden kan trekken. Maar over katten was nog weinig bekend hoe ze zouden reageren als ze op deze manier worden aangesproken.

Onderzoekers van de universiteit Naterre-Parijs hebben hier nu wetenschappelijk bewijs voor kunnen vinden. Zestien katten reageerden tijdens hun onderzoek op het horen van vooraf opgenomen zinnen. Deze werden door hun eigenaar of een vreemde uitgesproken.

Verandering in gedrag

De veranderingen in het gedrag van de katten, zoals het bewegen van hun oortjes of staart, het plotseling stoppen met wat ze aan het doen waren of het verwijden van hun pupillen werden vastgelegd. Deze veranderingen kunnen er namelijk op wijzen dat een geluid hun aandacht trekt.

Doet de kat z'n behoefte buiten de kattenbak? Dit kan de oorzaak zijn
Lees ook

Doet de kat z'n behoefte buiten de kattenbak? Dit kan de oorzaak zijn

Wat bleek? De katten reageerden grotendeels niet op het horen van de stem van een vreemde die hun naam riep. Maar toen hun baasje dat deed, toonden 10 van de 16 katten een verandering van gedrag aan die duidde op een verhoogde oplettendheid. Er was ook meer interesse vanuit de katten wanneer hun baasje zinnen uitsprak op een hoge toon of met een kinderstem. Zodra een vreemde dat deed of wanneer hun baasje op een volwassen toon hen aansprak, reageerden de katten niet of nauwelijks.

Gevoelig voor zachte klanken

Kattengedragsdeskundige Minky Spijkerman legt uit waardoor dit kan. "Hun oortjes zijn heel gevoelig, met name voor 'kleine, zachte' geluiden. Als je lieve woordjes zegt tegen je kat, dan doe je dat normaal gesproken niet op een schreeuwende manier. Vaak praat je op een zachte toon en daar reageren ze snel op." Volgens Spijkerman wordt dit verschijnsel verklaard doordat de meeste van hun prooidieren ook die zachte klanken maken.

Katten kunnen - ondanks sommige beweringen - zeker gehecht raken aan hun baasje. Doordat ze van oorsprong een roofdier zijn, zijn ze wat zelfstandiger, zegt Spijkerman.

Maar dat betekent niet dat ze geen hechte band kunnen krijgen met hun eigenaar. Voor vreemde mensen kunnen ze wat schuwer zijn, vooral als het de eerste keer is dat ze die persoon zien. "Maar als die vreemde wat vaker langskomt of vaker op de kat past, dan verandert dat ook en zullen ze sneller reageren op hem of haar."

Wetenschappers zijn al jaren bezig om de taal van onze huisdieren te begrijpen.
Lees meer over
KatWetenschappelijk onderzoekDierenHuisdierenLink in bioEditie NL Link in bio