ChristenUnie wil verbod op TikTok: 'We moeten kinderen beschermen'
De ChristenUnie wil een verbod op TikTok, de nummer 1-filmpjesapp onder kinderen. TikTok komt uit China en er zijn zorgen dat gegevens van de gebruikers in handen komen van de Chinese overheid. "Het is onze taak om burgers te beschermen. TikTok in deze vorm moet van de markt", zegt ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder.
"Onze hele klas zit op TikTok", zegt de 11-jarige Mballu van de Haagse Zuidwalschool. "De app is tof omdat er allemaal leuke dansfilmpjes op staan en heel grappige video's", vindt de tiener uit groep 7.
Verslavend
De populaire app heeft in ons land ruim 3,5 miljoen gebruikers en is de populairste app onder kinderen. "Sommigen zitten er wel drie uur per dag op", weet klasgenoot Dominik. "We weten dat er kritiek is op de app en krijgen daarover ook les op school. Bijvoorbeeld over het beschermen van je privacy. Maar ik maak me geen zorgen."
In een reactie laat TikTok weten dat 'het beschermen van de privacy en de veiligheid van gegevens een topprioriteit is.' Zo stelt het bedrijf dat het alle gebruikersgegevens alleen opslaat in servers in de VS en Singapore. "We maken openbaar door welke overheden van over de hele wereld gebruikersgegevens worden opgevraagd. TikTok heeft nooit gebruikersgegevens gedeeld met de Chinese overheid,en dat zouden we ook niet doen, mocht het ons gevraagd worden."
Verbod op de app
De ChristenUnie ziet dat anders: de kleinste regeringspartij van deze coalitie heeft al lange tijd zorgen, zegt Kamerlid Ceder. Want zoals het bedrijf nu opereert en omgaat met gegevens van gebruikers kan niet, vindt hij.
Daarom wil de ChristenUnie een verbod. "Het is onze taak om de privacy van burgers te beschermen. Het is onwenselijk dat een Chinees bedrijf, dat niet los kan worden gezien van de Chinese overheid, zo'n grote bulk aan data ontvangt en zendt naar jonge mensen."
Lange tijd onder vuur
Ook bij experts en opvoedkundigen ligt TikTok al lange tijd onder vuur. Niet alleen vanwege vermeende banden met de Chinese overheid, maar ook de manier waarop de app met gebruikersgegevens omgaat, zorgt voor veel kritiek.
De app zou zoveel mogelijk data verzamelen en die vervolgens delen met adverteerders. Bovendien zou de filmpjesapp extreem verslavingsgevoelig zijn.
Onterecht
De kinderen van de Zuidwalschool zouden het jammer vinden als de app er niet meer zou zijn. Dominik: "Laat iedereen vrij om zelf te kiezen of je de app gebruikt of niet. Een verbod zou ik echt stom vinden. We hebben echt heel veel lol door TikTok."
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen, verantwoordelijk voor digitalisering, is net als de ChristenUnie bezorgd over de berichten over TikTok. Ze wil onderzoeken of TikTok wel voldoet aan de Nederlandse regels voor bescherming van privegegevens. 'Er zitten vooral kinderen op, het is verslavend en er zijn zorgen over wat met hun gegevens gebeurt.'
Een verbod gaat Van Huffelen nog een stap te ver. Als blijkt dat TikTok zich niet aan de regels houdt, moet het platform volgens de staatssecretaris eerst de kans krijgen om zich aan te passen en wel aan de regels te voldoen.