Kabinet: 3000 piekbelasters krijgen eenmalig aanbod
Het kabinet wil ongeveer 3000 piekbelasters die te veel stikstof uitstoten een uniek aanbod doen om te stoppen. Het gaat om een aanbod tot 120 procent van de marktwaarde van de bedrijven. Zo reageert het kabinet op de aanbevelingen van Johan Remkes om grote stikstofuitstoters bij natuurgebieden snel te laten stoppen.
Dat bevestigen bronnen aan RTL Nieuws na berichtgeving van het Algemeen Dagblad en De Telegraaf.
'Superplus-regeling'
Het aanbod tot 120 procent van de marktwaarde is eenmalig, benadrukken ingewijden. Deze 'superplus-regeling' geldt voor boeren, maar ook bedrijven die veel stikstof uitstoten, zoals zware industrie. Dit wordt een 'offer they can't refuse', is de boodschap van het kabinet in de concept-brief.
Met de stikstofruimte die zo gewonnen wordt, hoopt het kabinet de zogenoemde PAS-melders te legaliseren. Onder het oude beleid kregen deze boerenbedrijven toestemming om zonder vergunning meer stikstof uit te stoten. Ze hoefden alleen een melding te doen, maar sinds de Raad van State-uitspraak in 2019 zijn deze boeren nu illegaal bezig.
Vrijwillig of gedwongen?
De regeling is in eerste instantie vrijwillig. Het kabinet kijkt ook naar maatregelen om bedrijven te dwingen tot een regeling. Dat gaat niet direct met gedwongen uitkoop of onteigening, maar kan ook via andere maatregelen. Het gaat dan om het beprijzen van de stikstofuitstoot en strengere milieunormen in de buurt van Natura2000-gebieden.
Vrijdag beslist het kabinet definitief over de regeling.