Scholz: Westen praat met Kiev over veiligheidsgaranties bij vrede

In een toespraak voor de Bondsdag heeft de Duitse bondskanselier Olaf Scholz de balans opgemaakt van de situatie in Oekraïne na een jaar oorlog. Hij zei onder andere dat Duitsland met andere westerse bondgenoten met Kiev in gesprek is over toekomstige veiligheidsgaranties voor Oekraïne.
Die moeten zorgen voor een langdurige vrede in dat land. "Zulke veiligheidsgaranties komen met de veronderstelling dat Oekraïne zichzelf succesvol verdedigt in deze oorlog", zei Scholz. Hij voegde eraan toe dat Duitsland Kiev blijft steunen met wapenleveringen.
Scholz verwierp de kritiek op die wapenleveringen, die volgens hem moeten helpen de Russische aanvalsoorlog te stoppen. "Je creëert geen vrede als je hier in Berlijn 'nooit meer oorlog' roept en tegelijkertijd eist dat alle wapenleveranties aan Oekraïne worden stopgezet", zei hij.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Rechtvaardige vrede
Scholz liet ook weten dat een 'vredesakkoord over de hoofden van de Oekraïners' niet mag worden toegestaan, nu de burgers van Oekraïne 'al meer dan een jaar vechten voor de vrijheid en het voortbestaan van hun land'.
Bovendien is de Russische president Vladimir Poetin niet klaar voor vredesonderhandelingen, zei hij. "Is Poetin zelfs maar bereid om te onderhandelen over een rechtvaardige vrede? Niets wijst erop op dit moment."
Teleurgesteld in China
Verder nam Scholz in zijn toespraak China op de korrel. "Mijn boodschap aan China is duidelijk: gebruik je invloed in Moskou om aan te dringen op de terugtrekking van Russische troepen. En lever geen wapens aan de agressor Rusland." Hij zei teleurgesteld te zijn in de Chinese regering, die tijdens de G20-top de Russische inval niet wilde veroordelen.
Scholz kreeg tegengas van CDU-leider Friedrich Merz, die hem verweet dat de uitbreiding van het Duitse leger te langzaam gaat. Scholz liet een jaar geleden in een verklaring weten dat er 2 procent van het bruto binnenlands product aan defensie zal worden besteed. Daar is nog maar weinig van te merken, zegt Merz, maar volgens Scholz geldt die toezegging nog steeds.
Duitsland heeft het afgelopen jaar de economische relatie met Rusland aan banden gelegd. Met het sturen van wapens naar het conflictgebied werd bovendien een taboe doorbroken.