Onelove bij amateurs

Uitgescholden voor 'kut-Turk' op voetbalveld, Furkan is het helaas gewend

Door Ivy Dirksen··Aangepast:
© ANPUitgescholden voor 'kut-Turk' op voetbalveld, Furkan is het helaas gewend
RTL

Zondagochtend. Voor duizenden amateurvoetballers de start van de wedstrijddag. Een goed ontbijt, sporttas inpakken en dan naar de club. Om daar dan vervolgens te worden uitgescholden vanwege je afkomst, huidskleur, geaardheid of iets anders.

Het gebeurt met regelmaat. De KNVB haalt daarom later deze maand opnieuw de OneLove-aanvoerdersband van stal. In het weekend van 17, 18 en 19 maart is het de bedoeling dat aanvoerders van de clubs in het betaalde voetbal met de band om de bovenarm spelen, die staat voor verbinding en tégen racisme en discriminatie. Ditmaal valt de actie rondom de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, op 21 maart. 

Ook worden de amateurverenigingen dit keer opgeroepen om mee te doen. Zo hebben ze allemaal deze brief ontvangen en een OneLove-vlag om de volgens de KNVB 'inspirerende boodschap' uit te dragen. "Hoe meer mensen meedoen, hoe meer mensen we gezamenlijk kunnen bereiken", zegt een woordvoerder.

330 meldingen topje ijsberg

Dat dat nodig is, blijkt wel uit de cijfers die de KNVB vorige maand bekendmaakte. Gemiddeld zijn er elk voetbalweekend zo'n tien geregistreerde meldingen van racisme of discriminatie op de amateurvelden. In totaal werden er in het seizoen 2021/2022 330 meldingen gedaan. In ruim de helft van die gevallen ging het volgens de bond om discriminatie op basis van afkomst of huidskleur.

De voetbalbond zegt daarover ook te verwachten dat nog lang niet alle voorvallen gemeld worden. Wel werd 94 procent van de meldingen gevolgd door een onderzoek, laat de KNVB weten.

Tijdens het WK bestelde veel mensen de OneLove-band:

Omstreden OneLove-band gemaakt in Utrecht: 'Verkoop is geëxplodeerd'

Iemand die meerdere keren met racisme op de amateurvelden te maken kregen is de Eindhovense Furkan. "Het is goed dat hier meer aandacht voor komt op deze manier. Maar ik denk dat je dat nooit genoeg kan doen. En dan één keer dit benadrukken in een weekend gaat echt niet helpen om het uit te bannen."

Furkan vertelt dat hij voetbalt in een team met veel Marokkaanse Nederlanders en Turkse Nederlanders. "In de dorpen rondom Eindhoven vallen we erg op als we daar voetballen. Dan komt een scheidsrechter van tevoren al naar ons toe om te zeggen dat we ons koest moeten houden en geen ruzie moeten maken. Waar slaat dat op? Omgekeerd doet hij dat niet."

Ruzies

"Ik ben een verdediger en speel soms op het randje. Door de jaren heen hoorde ik dan regelmatig een tegenstander 'kut-Turk' of 'kanker-Turk' zeggen. Eerst ging ik daar nog op in. Ik liet me ook uit de tent lokken. Een keer schold ik in soortgelijke woorden terug en moest ik naar de kant en mijn tegenstander niet. De scheidsrechter had het hem niet horen zeggen, vertelde hij."

Inmiddels is Furkan het wel gewend, zegt hij. "Ik probeer het van me af te laten glijden. Ik kom om voor de lol een balletje te trappen, niet om te vechten. Sommige teamgenoten lukt het helaas wat minder goed om bepaalde opmerkingen te laten gaan. Ik snap dat wel. Maar dan wordt ons team uiteindelijk weer als de boosdoener gezien. Dat moet je ook niet willen."

Geen vertrouwen 

Voor Furkan is de aangekondigde OneLove-actie niks meer dan mooie symboliek. "Het is een hardnekkig probleem. Dit is een mooie actie, begrijp me niet verkeerd. Maar in de handhaving van het probleem laat het gewoon te wensen over. Ik heb er geen vertrouwen in."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Voor de KNVB is het belangrijk om de actie voort te zetten. "De strijd tegen racisme en discriminatie vraagt om een lange adem en daarmee om een proactieve en continue aanpak", zegt de woordvoerder van de KNVB. "Wij willen er alles aan doen om dit uit het voetbal te bannen omdat het de kernwaarden van het voetbal raakt: voetbal speel en beleef je gezamenlijk. Uitsluiting staat daar haaks op."

Doen alle aanvoerders mee?

Het is de tweede keer dit seizoen dat de OneLove-aanvoerdersband in het profvoetbal gedragen zal worden. Eerder al gebeurde dat rondom de Coming Out day op 11 oktober. In de speelronde het weekend daarna deden Orkun Kökçü (Feyenoord) en Redouan El Yaakoubi (Excelsior) de band niet om.

Wat betekenen de kleuren van de OneLove-band?
Lees ook

Wat betekenen de kleuren van de OneLove-band?

En op het afgelopen WK-voetbal in Qatar was Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk voornemens om de band te dragen om aandacht te vragen voor de situatie van de lhbti-gemeenschap in dat land. Van Dijk, en de aanvoerders van verschillende andere Europese landen, deden dat uiteindelijk niet toen de FIFA hen dat verbood en dreigde met sancties als ze het toch zouden doen.

De KNVB maakt zich niet zoveel zorgen dat aanvoerders de band ook deze keer niet zullen dragen. "Het gaat ons er niet om dat elke aanvoerder een band draagt, het gaat om de boodschap die we uitdragen. Die moet centraal staan."

Lees meer over
KNVBVoetbalRacismeDiscriminatie