Ook België stikt in de stikstof: regeringscrisis dreigt in Vlaanderen
Niet alleen in Nederland, maar ook in België is de politiek verdeeld door de stikstofcrisis. Bij ons speelt het taaie dossier een grote rol tijdens de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen, volgende week woensdag. Een politieke crisis ligt op de loer. Bij onze zuiderburen is het al zover: stikstof is een splijtzwam in de Vlaamse regering. Morgen moet eindelijk een knoop worden doorgehakt, anders dreigt een regeringscrisis.
Als er in Vlaanderen geen stikstofakkoord komt, dreigt hetzelfde als in Nederland: een vergunningsstop voor onder meer het bouwen van nieuwe woningen. Ons land is voor de Vlamingen een afschrikwekkend voorbeeld. Maar door de politieke verdeeldheid wordt het mogelijk realiteit.
In België gaan de verschillende deelstaten over de stikstofcrisis. In Vlaanderen dus de Vlaamse regering. Die bestaat uit drie partijen: de N-VA (Vlaamse nationalisten), de Open VLD (Liberalen, vergelijkbaar met de VVD in Nederland) en CD&V (christendemocraten, vergelijkbaar met het Nederlandse CDA).
En net als in de Nederlandse regering hebben in de Vlaamse regering de christendemocraten veel moeite met harde maatregelen om stikstof terug te dringen. Zoals het verplicht sluiten van vee- en mestbedrijven, al in 2025.
Kont tegen de krib
Ook de Vlaamse christendemocraten hebben traditioneel een grote achterban onder de boeren. En daarom gooit CD&V de kont tegen de krib. Het voorstel van de Vlaamse regering, waar CD&V zelf deel van uitmaakt, is voor de christendemocraten onaanvaardbaar: "Het dossier zoals het er nu uitziet, biedt te weinig perspectief voor jonge boeren. Heel veel landbouwgezinnen zitten in de problemen en wij willen dat er voor hen een toekomst is", zegt viceminister-president Hilde Crevits van CD&V
CD&V voelt zich onder druk gezet door de boerenprotesten, net als hun Nederlandse collega’s van het CDA. Vorige week vrijdag reden er duizenden Vlaamse boeren met tractoren door Brussel.
Volgens de Boerenbond zijn meer dan 20.000 bezwaren ingediend. "We zullen voluit blijven ijveren voor een leefbare land- en tuinbouwsector en toekomstperspectief voor jonge landbouwers en zullen alle middelen aanwenden om hun belangen te verdedigen", zegt voorzitter Lode Ceyssens van de Boerenbond.
De Vlaamse premier Jan Jambon wordt er bijna wanhopig van. "Alstublieft, laten we nu de rangen sluiten, in het belang van Vlaanderen", riep Jambon op tijdens een vergadering afgelopen dinsdag van het Vlaamse parlement. Hij werd bijna uitgelachen door de oppositie, die concludeert dat er geen Vlaamse regering meer is en dat Jambon maar ontslag moet nemen.
Spannende dag
Morgen is er een cruciale ministerraad van de Vlaamse regering. Hij hoopt CD&V dan eindelijk aan zijn kant te krijgen: "Als we er niet uit komen, is de schade niet te overzien." Het wordt morgen dus een spannende dag voor de Vlamingen.