Weer rellen in Frankrijk: mars voor doodgeschoten tiener loopt uit de hand
Het is opnieuw onrustig in Frankrijk. De mars die was georganiseerd ter nagedachtenis aan de door een agent doodgeschoten 17-jarige Nahel is uitgelopen uit op rellen. De Franse autoriteiten houden rekening met meer ongeregeldheden vanavond. 40.000 agenten zijn op de been in verschillende Franse steden.
De moeder van de doodgeschoten Nahel kwam met het idee van de mars. Voordat de optocht begon, zei ze tegen Franse media: "Nahel zei dinsdag 'mam, ik hou van je' tegen me. Daarna ging ik naar werk en een uur later kreeg ik het bericht dat mijn zoon was doodgeschoten. Mijn leven, mijn hart was van me afgepakt. Ik mis hem."
Geen begeleiding door politie
Ze wilde dat zoveel mogelijk mensen meededen aan de mars. Meer dan 6000 mensen gaven daar uiteindelijk gehoor aan. Ze droegen allemaal witte kleding met de tekst 'gerechtigheid voor Nahel'. Uit veiligheidsoverwegingen begeleidde niet de politie de mars, maar jonge mannen uit de buurt op scooters.
Juist die begeleiders bedreigden cameramensen en journalisten. En daar bleef het niet bij. Na afloop van de tocht kwam het tot nieuwe rellen, waarbij demonstranten het op de politie hadden gemunt. Ze gooiden onder andere met vuurwerk en stenen en er werden ook brandjes gesticht. De politie zette traangas in. Op Twitter zijn beelden van de ongeregeldheden te zien.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Veel Fransen zijn nog altijd boos omdat Nahel dinsdag door een politieagent werd doodgeschoten. Hij reed in een gehuurde, gele Mercedes toen hij vanwege verschillende overtredingen staande werd gehouden. Hij weigerde mee te werken, waarop de agent "Rustig of ik schiet een kogel door je kop" schreeuwde. Toen Nahel het gaspedaal indrukte, schoot hij daadwerkelijk. Dit zijn de schokkende beelden:
De deelnemers aan de mars van vandaag zijn het politiegeweld in Frankrijk zat. Ze snappen niet waarom Nahel van zo dichtbij in de borst werd geschoten. Veel mensen geloven dat Nahels huidskleur er iets mee te maken had. Zo zegt iemand tegen het dagblad Le Monde: "Het is altijd hetzelfde liedje. Als ouder van een zwart kind weet ik dat hij altijd kan worden gezien als een agressor. Het is een risico voor onze kinderen om buiten of in publieke ruimten te zijn."
'Brug te ver'
En het gaat verder dan dat. Het incident lijkt voor sommigen de druppel te zijn die de emmer doet overlopen. Zo zegt Evane, die een zwarte huidskleur heeft, tegen de BBC: “We worden niet aangenomen als we niet liegen op ons cv. We hebben geen banen. Er is niets voor ons geregeld. En dan worden we ook nog eens aangevallen door mensen die ons zouden moeten beschermen. Dit is een brug te ver.”
Veel politici zijn het met de demonstranten eens. De afgelopen dagen hebben ze bijna allemaal het optreden van de politie veroordeeld, ook president Emmanuel Macron. Maar de rellen vinden ze te ver gaan. Premier Elisabeth Borne: "Het vernielen van je eigen wijk lost niets op. Het onderzoek naar de agent is in volle gang. Laten we de uitslag daarvan vreedzaam afwachten."
Dat lijkt dus niet te gebeuren. In Nanterre is het raak, mogelijk volgen andere Franse steden. De politie staat met 40.000 man paraat. Het openbaar vervoer ligt vanavond plat in Lille en Parijs. En in de Parijse buitenwijk Clamart geldt de komende dagen een avondklok. Â
Politiegeweld in Frankrijk
Volgens correspondent Eveline Bijlsma is het aantal incidenten waarbij de politie op rijdende automobilisten schiet sinds 2017 enorm toegenomen. "Dat komt doordat de wet toen is verruimd. De agressie en het aantal fysieke aanvallen tegen politieagenten nam toe. En dus werd besloten dat wanneer een chauffeur weigert mee te werken aan zijn aanhouding en een agent vermoedt dat de automobilist gevaarlijk is, diegene mag schieten. Vorig jaar had dat 13 keer een fatale afloop", zegt Bijlsma. De meeste slachtoffers zijn gekleurde of Arabische mensen.