Eerste horde genomen: zieke onderzoeker wordt diepe grot uit getild
Reddingswerkers in Turkije zijn bezig met een enorme reddingsoperatie: ze proberen een zieke onderzoeker uit een 1040 meter diepe grot te tillen. De verwachting is dat de 190 hulpverleners daar tien dagen mee bezig kunnen zijn.
Mark Dickey, een Amerikaanse speleoloog, begon vorige week zaterdag over te geven terwijl hij in een van de diepste grotten ter wereld bezig was met onderzoek, de Morca-grot in het zuiden van het Turkse Taurusgebergte. Hij bleek een maagbloeding te hebben en niet in staat te zijn zelf de grot uit te klimmen.
In meerdere stappen omhoog
Inmiddels is de reddingsoperatie van artsen, verplegers en ervaren Europese speleologen begonnen. Een van de grootste uitdagingen daarbij is dat doorgangen in de grot groter moeten worden gemaakt om de brancard met Dickey erdoor te kunnen laten. Ook werden op verschillende niveaus in de grot kleine basiskampen opgezet waar Dickey kan uitrusten tijdens de langzame en zware tocht omhoog.
Beneden in de grot heeft hij een bloedtransfusie en vocht gekregen, waarna de tocht omhoog begon. De eerste fase is inmiddels geslaagd: vanmorgen kwam hij aan in het eerste basiskamp, op zo'n 700 meter diepte. Na de nodige rust en medische behandeling gaat de klim vanuit daar verder. De verwachting is dat de totale reddingsoperatie tot tien dagen kan duren, afhankelijk van de gezondheid van Dickey.
Vrijdag gaf Dickey zelf een kleine update over hoe het met hem ging. Die zie je in deze video: