Erasmus MC gewaarschuwd voor gevaarlijke student: 'Zo'n brief nooit eerder gezien'
Grote verbazing bij strafrechtdeskundige Job Knoester over de waarschuwing van het Openbaar Ministerie aan het adres van het Erasmus MC. Justitie waarschuwde de universiteit over het 'psychotische gedrag' van student Fouad L., die verdacht wordt van twee dodelijke schietpartijen in Rotterdam. "In dertig jaar tijd heb ik dit nooit eerder gezien."
De brief, die via GeenStijl naar buiten kwam, doet de wenkbrauwen fronzen bij tbs-advocaat Job Knoester, die veel cliënten met psychotische achtergronden heeft bijgestaan. In de brief stond onder meer dat L. voor dierenmishandeling was veroordeeld.
Daarop stelde het Erasmus MC als voorwaarde dat L. psychologisch onderzoek zou ondergaan voor het in ontvangst nemen van zijn diploma geneeskunde. Het onderzoek had moeten aantonen of de student geschikt zou zijn om arts te worden. Hij zou bereid zijn geweest dit onderzoek te doen, maar uiteindelijk is dat niet gebeurd.
Gemunt op examencommissie
Bij het schietincident in het Erasmus MC richtte L. zijn woede gistermiddag op de examencommissie, staat in een verklaring van de universiteit. Eén van de leden die risico zou hebben gelopen, werd op tijd in veiligheid gebracht door de politie. Een andere docent overleefde het drama niet.
Een dergelijke waarschuwingsbrief van het OM zegt tbs-advocaat Knoester nooit eerder te hebben gezien. "Een brief als deze stuur je niet zomaar", zegt hij. "Er moeten echt stevige zorgen bij het OM zijn geweest om een universiteit op deze manier in te lichten over de achtergrond van een van hun studenten. Daarnaast vraag je je ook af: bij wie legt het OM nu de verantwoordelijkheid?"
Knoester zou graag zien dat er een onderzoek komt of het Openbaar Ministerie wel voldoende heeft gedaan om het drama van gisteren te voorkomen. Wat hem betreft moet het OM bij twijfel meer doen dan enkel het sturen van een dergelijke brief. "Het OM had moeten onderzoeken of een zorgmachtiging had moeten worden ingediend."
Nooit eerder gezien
Bij zo'n zorgmachtiging kan de officier van justitie een verzoek bij de rechter indienen om verplichte zorg te verlenen. Een zorgmachtiging is mogelijk als er sprake is van een 'ernstig nadeel' door iemands psychische staat, maar vrijwillige zorg geen optie is. Het doel van de verplichte zorg is om het 'ernstige nadeel' weg te nemen.
Ook het Erasmus MC in Rotterdam heeft nooit eerder een dergelijke brief ontvangen over één van zijn studenten, zegt voorzitter Stefan Sleijfer van de raad van bestuur. "Waarschuwingen van het OM over studenten van ons heb ik niet eerder gezien."
Verdachte in volledige beperkingen
De 32-jarige verdachte van het drama in Rotterdam zit in volledige beperkingen. Dat betekent dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld, alleen met zijn advocaat. Volgende week moet hij voor de rechter-commissaris verschijnen, die dan bepaalt of hij langer in voorarrest blijft zitten.
De politie heeft een Team Grootschalige Opsporing (TGO) geformeerd voor onderzoek. Forensische speurders zoeken naar sporen in het pand aan het Heiman Dullaertplein en in en om het Erasmus MC. Ook worden camerabeelden bekeken en getuigen wordt gevraagd zich te melden.