Lichte stijging infecties

Overal gesnotter, maar geen reden tot zorg: 'Tijd van het jaar'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Getty ImagesOveral gesnotter, maar geen reden tot zorg: 'Tijd van het jaar'
RTL

Het 'seizoen van luchtweginfecties' is weer begonnen, nieuwe vaccinatierondes voor het coronavirus zijn van start en om je heen wordt veel gesnotterd. Het aantal coronabesmettingen neemt sinds juni ook weer licht toe. Maar goed nieuws: van een forse toename is geen sprake.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en MIlieu (RIVM), de overheidsinstelling die onder meer de verspreiding van virussen monitort, is er geen reden tot zorg: het hoort nu eenmaal bij de tijd van het jaar. Het instituut noemt het op de eigen website zelfs het 'seizoen luchtweginfecties'. Verschillende virussen gaan nu rond, waaronder het RS-virus, het griepvirus en het coronavirus.

Volgens de meest recente cijfers van de Infectieradar van het RIVM hadden ongeveer 517 van de 11.498 gevraagde respondenten coronagerelateerde klachten als een verstopte neus en een zere keel. Het gaat dus om 4,5 procent van de deelnemers van het onderzoek. Slechts 1 procent testte ook daadwerkelijk positief op corona.

WHO wil meer informatie van China over herkomst corona
Lees ook

WHO wil meer informatie van China over herkomst corona

De lichte toename van coronabesmettingen sinds juni heeft alles te maken met ons eigen gedrag. Nu de temperaturen dalen, het eerder donker wordt en de zon zich minder vaak laat zien, trekken we weer meer naar binnen. "Mensen zitten dicht op elkaar, vaak met de ramen dicht en er wordt minder geventileerd", legt een woordvoerder van het RIVM uit.

Nieuwe vaccinatierondes

"De lichte toename van besmettingen sinds juni is in lijn met de verwachting", stelt het RIVM. "Je ziet ook dat het wat heen en weer schommelt."

Aangezien het bij de tijd van het jaar hoort, zijn de nieuwe vaccinatierondes ook weer begonnen. Niet alleen voor corona, maar ook voor bijvoorbeeld griep. "We willen voor de start van het seizoen mensen beschermd hebben."

Hoe ziek mensen worden van de virussen die rondgaan, verschilt namelijk per persoon. "De ernst van een luchtweginfectie kan wisselen van een milde verkoudheid tot een ernstige longontsteking", stelt het RIVM.

Toch thuisblijven

Het RIVM adviseert mensen die een luchtweginfectie oplopen om thuis te blijven bij ziekte. Met lichte klachten is het beter om thuis te werken. Als dat niet kan, is het advies om een mondneusmasker te dragen.

Verder geldt het voor velen bekende coronavirusadvies: hoest en nies in je elleboog, houd afstand tot anderen en vermijd contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
RIVMCoronavirusCoronatestNederland