1600 mensen in de stad

Russische aanvallen op Avdiivka gaan door, Oekraïne zegt stand te houden

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPRussische aanvallen op Avdiivka gaan door, Oekraïne zegt stand te houden
RTL

Voor de vijfde dag op rij heeft het Russische leger aanvallen uitgevoerd op de Oekraïense stad Avdiivka. De aanvallen zijn zo heftig, dat hulpdiensten geen tijd hebben om dodelijke slachtoffers op te halen.

Dat zegt het hoofd van de stad tegen persbureau Reuters. In de stad zijn volgens veel gebouwen verwoest. Het Russische offensief op de stad duurt al vijf dagen. Er wordt zwaar gevochten om de stad. Volgens de Oekraïense overheid houden troepen stand 'in zware omstandigheden'. De Russen zouden de stad aanvallen 'met alles wat ze hebben'.

In de stad kunnen reddings- en hulpdiensten op dit moment niks doen, zegt het hoofd van de militaire diensten in de stad. Er zitten nog zo'n 1600 mensen in Avdiivka. Voor de oorlog woonden er 32.000 mensen in de stad.

Rusland boekt succes met offensief in Oekraïne: 'Zat er al maanden aan te komen'
Lees ook

Rusland boekt succes met offensief in Oekraïne: 'Zat er al maanden aan te komen'

"In deze omstandigheden kunnen we niets doen. Het is niet vertrouwd om de straat op te gaan, omdat die onder vuur wordt genomen. Blijven is ook geen optie, want er zijn geen kelders die dit soort aanvallen kunnen weerstaan."

Avdiivka ligt in het oosten van Oekraïne. Al sinds 2014, toen de oorlog tussen Rusland en Oekraïne begon, ligt de stad een de frontlinie. Sinds 2014 werd tientallen keren een staakt-het-vuren afgesproken, maar de strijd over het gebied stopte nooit echt. Het geweld bleef af en toe oplaaien, terwijl beide zijden zich steeds verder ingroeven in hun posities.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Oorlog in OekraïneOekraïne