Vrees voor bommen

Hulp keihard nodig in Gaza: 'We drinken vies water, brood is op'

Door Omar Diab··Aangepast:
© ANPHulp keihard nodig in Gaza: 'We drinken vies water, brood is op'
RTL

De situatie in Gaza wordt met de dag nijpender. Er is nauwelijks brood, gas en water. In ziekenhuizen worden mensen zonder verdoving behandeld door het gebrek aan medicijnen. "We drinken op dit moment vies water", zegt Dareen die gevlucht is naar het zuiden van de Gazastrook.

Omdat er in de buurt van haar huis in het noorden van Gaza zwaar werd gevochten, moesten Dareen (42) en haar gezin op de tweede dag van de oorlog hun huis verlaten. Het gezin schuilt op dit moment in een gebouw in het stadje Chan Yunis in het zuiden van de Gazastrook. 

Vorige week sprak RTL Nieuws ook met Dareen. Toen zei ze nog niet de illusie te hebben dat er een veilige schuilplek in Gazastrook is. Sindsdien is het er niet beter op geworden. Ze houden hun hart vast bij elk bombardement dat zij horen. Bijna alle gebouwen om hun heen zijn verwoest. "We vrezen dat onze schuilplek wordt geraakt."

Hulp onzeker

Dareen heeft al een week niks meer gehoord van haar ouders die in het noorden van Gaza wonen. Telefoonverbinding is slecht en ernaar toe gaan, is geen optie want het is er gevaarlijk en er is geen brandstof. 

Aan de grens met Egypte bij Rafah staan 20 vrachtwagens met voedsel en medicijnen klaar. Dat zou lang niet genoeg zijn voor de hele Gazastrook, maar het geeft Dareen hoop. "Het kan de ellende in Gazastrook iets verzachten." Of die hulp snel komt, is onzeker. Want de grensovergang is door de Israëlische bombardementen aan de Gazakant volgens persbureau Reuters slecht bereikbaar.

Twee burgers uit Gaza zijn gewond geraakt en worden in het ziekenhuis behandeld. © ANP
Twee burgers uit Gaza zijn gewond geraakt en worden in het ziekenhuis behandeld.

Zonder verdoving 

Journalist en vlogger Hamza Chalan loopt sinds het begin van de oorlog door de straten van Gazastad en doet verslag van de ontwikkeling die daar plaatsvinden. In een telefonisch gesprek met RTL Nieuws vertelt hij vanuit een ziekenhuis in de stad over de medische hulp daar. "Er zijn hier tekorten aan de medische basis benodigdheden," zegt hij. "Mensen worden behandeld zonder verdoving," legt hij uit.

Volgens Chalan zijn de tekorten aan medische middelen niet het enige probleem in gezondheidszorg in Gaza. Door de bombardementen worden veel meer gewonden naar de ziekenhuizen gebracht dan wat die aankunnen. " Mensen met lichte en wat zwaardere verwondingen worden dat in de gangen van de ziekenhuizen of op straat behandeld. Daarna moeten ze onmiddellijk weg om ruimte voor anderen te maken."

Ook raakt de stroom op waar onder anderen baby's in couveuses afhankelijk van zijn om te kunnen overleven. Dit brengt het leven van deze baby's in groot gevaar. zoals op deze beelden van gisteren te zien is:

leven van baby's in in een couveuse in Gaza is afhankelijk van stroom.

Voor de gezondheid van ruim 2 miljoen Palestijnen in Gaza wordt gevreesd. "We drinken vies water dat eigenlijk niet drinkbaar is", zegt Dareen over drinkwater dat schaars is geworden. "We weten dat we ziek daarvan kunnen worden maar we hebben geen andere keus."

Leven riskeren

Ook het eten raakt op. Volgens Chalan zijn alle voedselbronnen en voorraden van de Gazastrook al uitgeput. Het feit dat veel mensen in het noorden hun huizen moesten verlaten naar het zuiden vertrekken, maakt de situatie erger. "Sommige mensen riskeren hun leven en gaan naar hun huizen in het noorden om de laatste voedselvoorraad die ze achterlieten op te halen", zegt Chalan.

Palestijnse jongens vullen flessen met water uit een mobiel reservoir in Rafah.© ANP
Palestijnse jongens vullen flessen met water uit een mobiel reservoir in Rafah.

Dareen en haar gezin dat uit zes personen bestaat, moet leven van een brood dat eigenlijk voor slechts één persoon genoeg is voor een dag. "Jonge kinderen mogen eerst eten, want die kunnen het niet lang volhouden", zegt ze.

Lees meer over
Israëlisch-Palestijns conflict