Lang onderzoek

Veelbelovende nieuwe behandeling tegen baarmoederhalskanker: 'Dit is een game-changer'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Laurens van PuttenVeelbelovende nieuwe behandeling tegen baarmoederhalskanker: 'Dit is een game-changer'
RTL

Het wordt de grootste doorbraak in de behandeling van baarmoederhalskanker in 20 jaar tijd genoemd door wetenschappers. Een kuur van chemoradiatie gevolgd door radiotherapie zou het risico op overlijden aan de ziekte of het terugkeren van de kanker met 35 procent verkleinen. "Dit is zeker veel belovend", zegt gynaecoloog Ruud Bekkers van de Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Aan het onderzoek dat ongeveer tien jaar duurde werkten 500 deelnemers aan. Bij deze groep was baarmoederhalskanker vastgesteld in een gevorderde stadium. De helft van de groep kreeg de nieuwe behandeling die uit een zes weken durende kuur bestond van chemotherapie met bestraling (chemoradiatie) en de 'gebruikelijke' bestraling. De andere helft kreeg de standaardbehandeling.

Na vijf jaar leefde 80 procent van de personen die deze nieuwe behandeling had gekregen en bij 73 procent was de kanker niet teruggekeerd of verder verspreid. Ter vergelijking: in de 'gewone' behandelgroep was 72 procent nog in leven en was bij 64 procent de kanker niet teruggekeerd of verspreid.

Gamechanger

Gynaecoloog Ruud Bekkers van de Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is 'zeer positief' over het onderzoek. "Als je naar de resultaten kijkt, zie je dat het verschil na tien jaar nog steeds groot is. Er zijn niet veel nieuwe therapieën die 10 procent nieuwe winst opleveren na zo'n lange tijd. Dat is bij deze wel het geval en daarom is dit zeker veelbelovend."

Gratis HPV-vaccinatie verlengd: 'Zoveel leed kun je hiermee voorkomen'
Lees ook

Gratis HPV-vaccinatie verlengd: 'Zoveel leed kun je hiermee voorkomen'

De geneesmiddelen van deze behandeling zijn relatief goedkoop en zijn ook al goedgekeurd voor gebruik bij patiënten. Dat deze nieuwe behandeling wellicht dus ook naar Nederland zal komen voor baarmoederhalskanker, is volgens Bekkers aannemelijk.

"Het gesprek zal hier zeker over losbarsten. Een collega zei dat het een gamechanger gaat worden. Er gaat nog een commissie in Nederland kijken naar het onderzoek en of er genoeg bewijs is voor de resultaten. Maar wat mij betreft moeten we dit invoeren voor patiënten."

Baarmoederhalskanker wordt het vaakst gediagnosticeerd bij vrouwen begin dertig. Toch kan het ook voorkomen bij ouderen en daarom ziet Bekkers het liefst dat er ook gekeken wordt naar preventie van de ziekte. Zoals de HPV-vaccinatie. "Als iedereen die neemt, dan hebben we over een paar jaar helemaal niet meer dit probleem."