D66 komt met voorstel voor 'X' in paspoort in afwachting van transgenderwet
Met een initiatiefwetsvoorstel hoopt D66 een einde te maken aan de bureaucratie voor wie een 'X' als geslacht in het paspoort wil. Nu moet dat nog via de rechter. De partij probeert de 'X' ook via de transgenderwet makkelijker te maken, maar de behandeling daarvan in de Tweede Kamer laat nog even op zich wachten.
D66-politicus Lisa van Ginneken, het eerste openlijke transgender Kamerlid, komt vandaag met het initiatiefwetsvoorstel. Zij hoopt zo voor elkaar te krijgen dat transgender personen die dat willen een 'X' in hun paspoort kunnen krijgen zonder tussenkomst van een rechter.
Kan al sinds 2018
Meer dan een jaar geleden kondigde Van Ginneken het wetsvoorstel al aan via Instagram, maar tot nu toe werd het nog niet ingediend. Tientallen Nederlanders hebben al wel een X in hun paspoort gekregen. In 2018 was Leonne de eerste.
D66 stelde eerder ook al de transgenderwet voor. Die wet moet het op een andere manier makkelijker maken om het geslacht aan te passen: nu moeten mensen daar ook nog voor langs de psycholoog, als de wet wordt goedgekeurd hoeft dat niet meer. De Kamer behandelde de wet vorig jaar al, maar nam nog geen beslissing.
Transgenderwet
De behandeling van de transgenderwet is vorige maand uitgesteld in afwachting van de Tweede Kamerverkiezingen. Dat leidde nog tot een rel tussen de SGP en D66 in de Tweede Kamer:
Een rechter in Den Haag oordeelde vorige week nog dat de overheid niet oneindig lang kan wachten met het aanpassen van de regels. De rechtbank erkende in een zaak die was aangespannen door een non-binair persoon dat er 'complexe afwegingen moeten worden gemaakt'. Daarvoor zijn 'nader debat en nadere besluitvorming' nodig, zei de rechter ook.
Maar het geduld is niet oneindig, klonk het. Het argument van de Staat dat het veranderen van de regels complex is, heeft 'beperkte geldigheidsduur', zei de rechter.
Of er een Kamermeerderheid is voor het voorstel van Van Ginneken is niet duidelijk. Dit hangt uiteraard ook af van de samenstelling van de Tweede Kamer na de verkiezingen in november.