Experts: aanval mogelijk gericht op tunnels Hamas en bevrijden gijzelaars
Het leger van Israël claimt vannacht in Gaza 150 'ondergrondse doelen' van Hamas te hebben uitgeschakeld, onder meer 'terreurtunnels'. Ook lijkt het leger via twee plaatsen over de grond te zijn binnengevallen, met pantservoertuigen. Dit kan een poging zijn om de Israëlische gijzelaars te bevrijden, zeggen Nederlandse defensie-experts tegen RTL Nieuws.
Volgens Hamas is er hevig gevochten. Doordat internet- en telefoonverbindingen in het gebied zo goed als zijn uitgeschakeld, is het moeilijk om vast te stellen wat er precies gebeurd is. Ook over slachtoffers is nog niets bekend.
Volgens defensiedeskundigen Peter Wijninga van het HCSS (Haags Centrum voor Strategische Studies) en Han Bouwmeester, hoogleraar Militair-Operationele Wetenschappen aan de Nederlandse Defensie Academie, lijkt vooral het tunnelsysteem van Hamas het doelwit te zijn geweest.
Wijninga: "Er zijn bommen gebruikt die door de grond kunnen en dan ontploffen. Ze weten dus blijkbaar waar die tunnels zich bevinden en die willen ze onbruikbaar maken."
Daarnaast lijkt het leger in het noorden en midden van Gaza te zijn binnengevallen over de grond, met gepantserde voertuigen. Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger zijn grondtroepen vanochtend nog in Gaza aanwezig.
Wat precies het doel was van de aanvallen van vannacht, is niet met zekerheid te zeggen. Wijninga: "Het kan zijn dat het plan was om twee paden Gaza in te vereffenen. Het kan ook zijn dat de aanvallen bedoeld zijn om de door Hamas gegijzelde Israëliërs te bevrijden. Er is Israël veel aan gelegen om dat vóór een groot grondoffensief voor elkaar te krijgen."
Het lijken de ergste aanvallen sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas, vertelt verslaggever Rik Konijnenbelt van RTL Nieuws in de video hieronder.
Is dit hét grote grondoffensief dat Israël heeft aangekondigd? Ook dat is voor de experts lastig in te schatten.
Bouwmeester: "We zien wel meer in oorlogssituaties dat waar een oorlog begint, het niet zeker is of dat dan dé oorlog is." Peter Wijninga: "Israël zei zelf dat dit een grotere operatie is, maar niet hét grote grondoffensief. Het telefoonnetwerk is platgelegd. En de stroom ook. Dat betekent wel dat het leger met iets groots bezig is."
Onder druk van de Verenigde Staten
Bouwmeester en Wijninga houden het ook voor mogelijk dat er helemaal geen groot grondoffensief komt, maar vaker relatief kleinere acties. Wijninga: "Israël staat onder grote druk om niet een groot grondoffensief te beginnen, onder druk van de Verenigde Staten. Misschien luistert de regering daar toch een beetje naar. Of de afweging is gemaakt dat een groot grondoffensief veel mensen en middelen kost."
In Gaza is de verdediging (Hamas dus) in het voordeel, schetst Wijninga "Die kunnen zich overal verstoppen, in tunnels duiken. De aanvallende partij moet over straat naar binnen. Dat maakt kwetsbaar."
Ook al zal de communicatie tussen Hamas-leden nu lastiger zijn door de black-out van telefonie en internet, Bouwmeester schat in dat Hamas 'wel aardig voorbereid is'. "Aangezien ze de aanval op 7 oktober ook twee jaar lang hebben voorbereid, zal dat ook gelden voor deze tegenaanvallen van Israël."