Oppepper voor afweersysteem

Eén op de drie genodigden haalde tot nu toe coronaprik

Door Evy van der Sanden··Aangepast:
© ANP/ Robin UtrechtEén op de drie genodigden haalde tot nu toe coronaprik
RTL

Een maand na het begin van de boostercampagne hebben bijna 1 miljoen mensen een coronaprik gehaald. Dat is een derde van de mensen die sinds 2 oktober een uitnodigingsbrief kregen, blijkt uit cijfers van het RIVM.

Uiteindelijk zullen 4,8 miljoen Nederlanders een brief ontvangen om zich weer te laten vaccineren tegen het coronavirus. Het gaat om 60-plussers en mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden of te overlijden door corona.

Dat zijn mensen van 18 tot en met 59 jaar die bijvoorbeeld het syndroom van Down hebben of een ernstige afweerstoornis. Zij lopen een hoger risico als ze besmet raken met het coronavirus. Ook zorgmedewerkers en zwangere vrouwen kunnen de prik krijgen, net als mensen die zelf geen risico lopen maar een kwetsbaar gezinslid hebben.

"We hebben gerekend op het zetten van ongeveer 3,7 miljoen prikken", vertelt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM denkt dat 2,3 miljoen (2.295.000) 60-plussers de prik halen en zo'n 1,4 miljoen mensen die in een risicogroep vallen en jonger dan 60 zijn.

Nieuwe prikronde tegen corona begint, maar lang niet iedereen gaat meer
Lees ook

Nieuwe prikronde tegen corona begint, maar lang niet iedereen gaat meer

In de eerste twee weken van de prikronde haalden meer dan 342.000 mensen een boosterprik tegen het coronavirus, op 22 oktober stond de teller op ruim 641.000 vaccinaties. Inmiddels is dat aantal gestegen naar 945.000.

Of dat veel of weinig is in vergelijking met eerdere rondes, is niet te zeggen, zegt de woordvoerder. "Vorig jaar waren na vier weken bijna 1,9 miljoen mensen gevaccineerd, maar dat zegt niks omdat de strategie nu anders is."

Minder prikcapaciteit

Zo is er minder prikcapaciteit. Waar in 2022 nog 700.000 prikken per week konden worden gezet, zijn dat er nu 300.000 per week omdat de prik voor minder mensen nodig is.

Vorig jaar kon iedereen vanaf 12 jaar de vaccinatie nog halen, nu is hij beschikbaar voor bepaalde groepen. Niet iedereen in Nederland hoeft de prik te krijgen omdat - onder meer door vaccinaties - onder de bevolking een brede bescherming is opgebouwd tegen corona. Verder is de omikronvariant minder ziekmakend dan eerdere varianten.

Nog niet alle mensen die in aanmerking komen voor een vaccinatie, hebben een brief ontvangen om de prik te halen. Op dit moment zijn 2,9 miljoen uitnodigingen verstuurd, zegt de woordvoerder van het RIVM. 2 miljoen uitnodigingen moeten de deur nog uitgaan. De brieven kunnen tot 1 december binnenkomen. Per dag worden er 120.000 tot 140.000 verstuurd. 

De brieven worden niet allemaal tegelijk verzonden om ervoor te zorgen dat het aantal mensen dat een vaccinatie haalt, gelijkmatig verspreid wordt over de weken, vertelt hij.

Oppepper afweersysteem

De nieuwe inenting moet het afweersysteem een oppepper geven, zodat het in de herfst en winter beter bestand is tegen het coronavirus. De vaccinatie heeft geen grote invloed op de verspreiding van het virus, maar beschermt tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopnames, zegt het RIVM. 

Het is de bedoeling dat iedereen uit de risicogroepen die een prik wil, voor het einde van het jaar aan de beurt is geweest. De prik kan tot de feestdagen dit jaar worden gehaald. Mensen die zwanger zijn of een medisch hoog risico hebben, kunnen het hele jaar terecht. 

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

Lees meer over
RIVMCoronavirusVaccinatieCoronavaccin