Wereldleiders: kunstmatige intelligentie kan 'catastrofaal' gevaar zijn
Kunstmatige intelligentie (AI) kan mogelijk 'serieuze en zelfs catastrofale' gevaren met zich mee brengen, zeggen wereldleiders op een top in Groot-Brittannië. Het is voor het eerst dat landen samen in een verklaring iets over AI zeggen. Ook Nederland ondertekende het document, dat verder nog niet erg concreet werd.
Landen als de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en China zeggen in de verklaring dat ze samen willen werken om te zorgen dat kunstmatige intelligentie 'de mens blijft dienen en betrouwbaar, verantwoord en veilig is'.
Ook veel Europese landen ondertekenden de verklaring gisteren aan het begin van een tweedaagse top in het Engelse landgoed Bletchley Park. In totaal zetten 28 wereldleiders hun handtekening.
Algemene uitspraken
De landen vinden dat er wetgeving nodig is en overheden, bedrijven en wetenschappers zullen moeten samenwerken. Het blijft in de verklaring tot nu toe nog bij algemene uitspraken. De meest concrete afspraak is om een netwerk te ondersteunen van wetenschappers die hier onderzoek naar doen.
Techbedrijven en politici zijn in Engeland bij elkaar om in gesprek te gaan over de kansen en gevaren van de technologie.
Behalve techondernemer Elon Musk en de baas van ChatGPT Sam Altman laten ook de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris en commissievoorzitter Ursula von der Leyen zich zien. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) is aanwezig namens Nederland.
Vorig jaar barstte de discussie los over kunstmatige intelligentie toen mensen over de hele wereld kennismaakten met ChatGPT. Deze chatbot leert zichzelf om antwoord te geven op vragen, bijvoorbeeld om een nieuw recept te verzinnen of een boek samen te vatten.
'Mensheid kan uitsterven'
Honderden topbestuurders van bedrijven in kunstmatige intelligentie waarschuwden dit voorjaar al voor de gevaren die AI met zich meebrengt. Zij denken zelfs dat de mensheid in een somber scenario kan uitsterven als gevolg van AI en vinden dat dit risico een wereldwijde prioriteit moet zijn, 'net zoals andere maatschappelijke risico's zoals pandemieën en kernoorlogen'.
Altman van ChatGPT was een van de ondertekenaars.
'Misleidende beelden'
De landen die de verklaring van de top in Bletchley Park gisteren hebben ondertekend, zeggen dat ze onder meer op het gebied van biotechnologie, cybersecurity en desinformatie gevaren zien.
Sommigen vrezen dat kunstmatige intelligentie kwaadwillenden kan helpen om biologische wapens te maken. De technologie kan mensen ook misleiden door beelden te genereren die niet van echt te onderscheiden zijn.
Techkenner en -ondernemer Alexander Klöpping legde dit voorjaar uit in de talkshow Jinek hoe ingrijpend kunstmatige intelligentie ons leven zal veranderen: