Leerplicht vs veiligheid

Je kind thuishouden vanwege storm: mag dat?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPJe kind thuishouden vanwege storm: mag dat?
RTL

Het KNMI waarschuwt voor 'schade en gevaar door omwaaiende bomen en rondvliegende voorwerpen'. De ANWB adviseert mensen thuis te werken om chaos op de weg te voorkomen. Meerdere ouders kiezen er daarom voor om hun kind(eren) vandaag niet naar school te laten gaan. Maar mag dat?

"Mijn dochter van 15 vroeg vanmorgen of ik haar naar school kon brengen, omdat het heel erg gaat stormen. Maar ik dacht: nee hoor, jij blijft thuis", vertelt Melissa (niet haar echte naam) aan RTL Nieuws. Ze wil uit privacyoverwegingen alleen anoniem haar verhaal doen.

Risico te groot

Melissa is een van de ouders die onder meer op Facebook zeggen dat ze hun kind vanwege de storm thuishouden. Het risico dat er iets gebeurt is te groot, vinden ze. "Volgens het KNMI waren er vanaf 10.00 uur zware windstoten, en vanaf 14.00 uur waait het 100 tot 110 kilometer per uur", zegt Melissa.

"Bij de vorige storm afgelopen zomer overleed in Haarlem een vrouw doordat een boom tijdens een storm op haar auto viel en waaiden onze schutting en dikke bomen in de straat om. Ik ben verantwoordelijk voor de veiligheid van mijn dochter, niet de school." 

Op de vraag of het thuishouden van kinderen de ouders problemen kan opleveren, is de reactie eenduidig: die kans is klein. De afweging of kinderen thuis mogen blijven of niet, wordt per school gemaakt.

"De beslissing om hiermee akkoord te gaan, is aan de directeur", zegt een woordvoerder van Ingrado, de branchevereniging voor leerplichtambtenaren. "Ook voor een school staat veiligheid altijd voorop. Je kunt ervan uitgaan dat scholen en ouders hier samen uitkomen."

Geen regels voor

Dat zegt ook een woordvoerder van de VO-raad. "Ik verwacht niet dat er snel een leerplichtambtenaar zal worden ingeschakeld als ouders hun kind om deze reden één dag niet naar school laten gaan. Tenzij die ouders hun kinderen om de haverklap thuishouden misschien."

De gemeente Rotterdam bevestigt dat. "Als er sprake is van minstens 16 uur ongeoorloofd verzuim in vier weken, dan maken scholen daar melding van. Wij hebben vandaag nog geen melding gekregen."

In vijf provincies geldt nog code geel, in Noord-Holland ook nog vanwege regen
Lees ook

In vijf provincies geldt nog code geel, in Noord-Holland ook nog vanwege regen

"Het is maatwerk", zegt ook Steven Tan. Hij is lid van het college van bestuur van ASKO, een scholenkoepel in Amsterdam met 35 scholen. "Bij ons is het beleid dat er bij code oranje in overleg kan worden gekeken wat de beste oplossing is. Nu geldt vanaf 14.00 uur code oranje in Amsterdam. Zijn ouders dan bijvoorbeeld in staat om hun kind van school te halen, of komen ze in de problemen met hun werk of andere verplichtingen? Daar zullen we rekening mee houden."

'Het is herfst'

Omar Ramadan, voorzitter van het college van bestuur van Stichting Sophia Scholen in de Bollenstreek, is iets strenger. "Het is herfst in Nederland, dan hoort storm er gewoon bij", zegt hij. De 28 scholen die lid zijn van de stichting hanteren allemaal hetzelfde beleid: bij code oranje, zoals vandaag, blijven we open maar doen we geen buitenactiviteiten, bij code rood gaan we dicht. "Er wordt nu gewaarschuwd om niet de weg op te gaan als het niet nodig is, maar school is wel nodig."

"Ik wil voorkomen dat iedereen gaat doen alsof hij meteoroloog is en verstand heeft van het weer. Dat zijn we niet, de school niet en ouders ook niet. Als ouders hun kind vandaag thuishouden dan zullen we daar niet gelijk een stevig gesprek over voeren met ze, maar als het vaker en om het minste of geringste gebeurt dan doen we dat natuurlijk wel."

Melissa heeft vanmorgen netjes de school van haar dochter gebeld om het uit te leggen. "Maar ik kreeg alleen een receptioniste aan de telefoon. Zij zei dat mijn dochter 'verwacht' werd op school. Maar iedereen die hier een oordeel over mocht geven was zelf afwezig."

"Was diegene er wel geweest, dan had ik mijn standpunt uitgelegd en geluisterd naar het standpunt van de school", zegt ze. "Misschien was mijn dochter dan tot 9.30 uur naar school gegaan, zodat ze op tijd terug thuis was. Maar een langere dag had ik haar niet laten maken. Ze heeft nu één luistertoets gemist, maar die haalt ze later wel in. En als het morgen niet meer stormt dan gaat ze gewoon weer naar school."

In Friesland is door de harde wind een vrachtwagen van de weg geblazen. Het ongeluk gebeurde op de A31 tussen Leeuwarden en Harlingen. De chauffeur is onderzocht door ambulancepersoneel.
Lees meer over
KindMiddelbare schoolBasisonderwijsStormenExtreem weer