Ondergrondse tunnels

Israël wil tunnels Hamas mogelijk onder water zetten, net als Egypte ooit deed

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPAIsraël wil tunnels Hamas mogelijk onder water zetten, net als Egypte ooit deed
RTL

Israël denkt erover om de tunnels van Hamas onder water te zetten. Dat meldt de Amerikaanse krant The Wall Street Journal vandaag.

Vorige maand heeft het Israëlische leger aan de kust waterpompen geïnstalleerd, die daarvoor gebruikt kunnen worden. Het is nog niet bevestigd dat de Israëliërs dit ook echt gaan doen.

Smokkeltunnels

In 2015 vond een soortgelijke situatie plaats. Egypte liet toen het tunnelsysteem van Hamas vollopen met water uit de Middellandse Zee. De tunnels werden gebruikt om goederen de Gazastrook binnen te smokkelen. Onder andere wapens en onderdelen van raketten kwamen op deze manier het Palestijnse gebied binnen.

Bekijk hier beelden van Hamas' belangrijkste wapenfeit: hun tunnelstelsels.

Het is een gangenstelsel dat wordt gebruikt voor militaire doeleinden.

Het zoute water zorgde toen voor veel schade in de tunnels en de grond daarboven. Zo raakten watervoorraden vervuild, werd landbouwgrond verwoest en werden ziekten verspreid.

Acht jaar later lijkt het erop dat Israël deze strategie ook wil gaan gebruiken. Het grootste obstakel voor nu is dat er mogelijk Israëlische gijzelaars in de tunnels zitten. De waterpompen staan alvast klaar maar of ze uiteindelijk ook echt gebruikt gaan worden is nog maar de vraag.

Smokkeltunnel tussen Egypte en Gaza
Smokkeltunnel tussen Egypte en Gaza

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Israëlisch-Palestijns conflictTunnelHamasPalestijnse gebiedenEgypteIsraël