Donderdag Europese top

Meerderheid Tweede Kamer wil steun aan Oekraïne voortzetten

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / EditorialMeerderheid Tweede Kamer wil steun aan Oekraïne voortzetten
RTL

Oekraïne kan blijven rekenen op de financiële, diplomatieke en humanitaire steun van Nederland. Een meerderheid van de nieuwe Tweede Kamer gaf vandaag in een debat over de komende EU-top aan dat de hulp aan de regering in Kyiv moet doorgaan.

Onder meer VVD, GroenLinks-PvdA, NSC, CDA, VOLT, ChristenUnie en D66 schaarden zich achter het beleid van het demissionaire kabinet. Premier Mark Rutte zei voor het debat al dat hij rekent op de steun van de Kamer. "Ik ben er echt van overtuigd dat die steun er is", zei hij.

'Niet marchanderen'

Ook gaat de volksvertegenwoordiging mee met het voorstel om toetredingsgesprekken met Oekraïne en Moldavië te beginnen. Wel benadrukken politieke partijen dat met de Kopenhagen Criteria – de voorwaarden voor toelating tot de Europese Unie – niet mag worden gemarchandeerd.

Een aantal partijen wil Oekraïne geld en wapens blijven geven, maar voelt niets voor het openen van toetredingsonderhandelingen. "De toetredingsversnelling voor Oekraïne is voorbij", zei Gijs Tuinman van de BBB. De SGP is eenzelfde mening aangedaan. 

'Krachtige' hackaanval legt grootste telefoonaanbieder Oekraïne plat
Lees ook

'Krachtige' hackaanval legt grootste telefoonaanbieder Oekraïne plat

De grootste partij in de Kamer, de PVV, is steeds tegen Nederlandse militaire steun aan Oekraïne geweest. Een grotere EU is haar ook een gruwel, maakte PVV'er Emiel van Dijk in het debat duidelijk. Hij vreest dat de Nederlandse belastingbetaler voor de kosten zal opdraaien.

Mogelijk veto Hongarije

Europese leiders praten donderdag en vrijdag over meer geld voor Oekraïne en het beginnen van toetredingsgesprekken met dat land en Moldavië. Hongarije dreigt miljarden euro's hulp aan de Oekraïners tegen te houden. Nederland is sinds het begin van de oorlog in Oekraïne bijna twee jaar geleden in de EU één van de aanjagers van bijstand aan Oekraïne.

Voor het financiële deel is wel iets te verzinnen om Hongarije te omzeilen, aldus premier Rutte. Als het gaat om de uitbreiding wordt dat volgens hem echter heel moeilijk. Hij hoopt niet dat het zover komt. Het zou 'echt een blamage' zijn voor de EU als het niet zou lukken om op de top tot een gezamenlijk standpunt te komen.

Ook in de Verenigde Staten is het spannend. Het Amerikaanse Congres dreigt vele miljarden dollars die president Joe Biden aan Kyiv wil geven tegen te houden. Zijn tegenstanders willen dat er ook geld gaat naar grensbewaking in het zuiden. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is op dit moment in Washington om leden van het Congres te overtuigen toch hulp te geven.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

Lees meer over
Mark RutteTweede KamerOorlog in OekraïneOekraïne