Kerstcadeautjes

Kerst zorgt voor topdrukte bij pakketbezorgers, maar jouw pakketje komt op tijd

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKerst zorgt voor topdrukte bij pakketbezorgers, maar jouw pakketje komt op tijd
RTL

Wil je nog snel online kerstcadeaus kopen, maar ben je bang dat door de drukte je pakketjes niet op tijd komen? Goed nieuws! Waar de kerstdrukte de afgelopen jaren bij pakketbezorgers nog weleens tot chaos leidde, zeggen de bezorgdiensten hun zaken dit jaar aardig onder controle te hebben, mede dankzij de inzet van studenten en kantoorpersoneel. 

Bij PostNL, de grootste pakketbezorger van het land, is het weliswaar druk, maar wel bij te benen. "De drukte is nog in volle gang, maar tot nu zijn wij tevreden. Die positieve signalen ontvangen wij ook van klanten en ontvangers", laat een woordvoerder weten aan RTL Nieuws. 

Vooral in december 2020, toen bijna alle winkels vanwege de coronalockdown dicht waren, werden de pakketdiensten overweldigd. Dat leidde tot grote vertragingen in het bezorgen. Daarvan is dit jaar geen sprake. 

Hoeveel pakketten er precies worden verstuurd is nog niet duidelijk, maar het zijn er miljoenen per dag en dat aantal neemt ieder jaar toe.

Recordaantal betalingen tijdens Black Friday, PostNL waarschuwt voor vertraging
Lees ook

Recordaantal betalingen tijdens Black Friday, PostNL waarschuwt voor vertraging

Bij DHL, na PostNL de grootste pakketbezorger van Nederland, is sprake van flinke groei. "Op de drukste dagen sorteren we dit jaar twee miljoen pakketten", zegt Ewout Blaauw van DHL Nederland. "Vorig jaar lag dit rond de 1,55 miljoen."

Pakketpunten

Onder meer om bezorgers te ontlasten, zet DHL flink in op servicepunten en pakketautomaten, waar mensen hun pakketje op kunnen halen. Handig als je overdag bijvoorbeeld niet thuis bent. Dit jaar kwamen er honderden van zulke punten bij. Op de drukste momenten, zoals nu, worden elke dag zo'n 300.000 pakketten van DHL op deze manier bezorgd. 

Ook PostNL adviseert klanten om na te denken over bezorgopties als pakketpunten of de pakketautomaat. "Zo kun je zelf het moment én de plek kiezen waar je het pakketje ophaalt", zegt de woordvoerder.

Dat neemt niet weg dat ook DHL veel personeel inzet om alle kerstpost op tijd op bestemming te krijgen. Normaal gesproken werken er bij DHL in totaal zo'n 12.000 mensen. In de piekperiode zijn dat er rond de 15.000. Ook wordt een deel van de mensen die normaal op kantoor werken in deze tijd ingezet bij het bezorgen. 

Kantoorpersoneel

Ook bij PostNL werkt kantoorpersoneel in deze tijd mee om alle pakketten op tijd bezorgd te krijgen. Daarnaast worden bezorgers gevraagd om meer te werken, en wordt er extra personeel ingezet. 

Hoewel het personeelstekort overal groot is, is het DHL en PostNL toch gelukt om voldoende mensen te vinden. "Het vak van bezorger blijkt voor jongeren, die dit vaak een periode doen, bijvoorbeeld naast een studie, zeer aantrekkelijk", zegt Blaauw. 

Bij PostNL zagen ze de kerstdrukte al van ver aankomen en daar is op geanticipeerd, zegt de woordvoerder: "Een van de maatregelen die we hebben genomen om ervoor te zorgen dat we voldoende mankracht hebben, is dat we dit jaar al in de zomer begonnen zijn met het werven van collega's. Dat is succesvol geweest."

Dankzij de extra inzet loopt de bezorging, ondanks de topdrukte, zoals gewoonlijk. "Ook in de piekperiode geldt dat wat we krijgen aangeleverd van de webshop, binnen 12 of 24 uur wordt uitgeleverd aan de consument", aldus Blaauw. 

Lage marges

Goed nieuws dus voor wie nog snel online wil shoppen. Maar wel hard werken voor de pakketbezorgers, voor wie de marges laag zijn. 

Volgens Ruud Wassenaar van de Belangenvereniging voor pakketdistributie is de krapte op de arbeidsmarkt ten dele goed nieuws voor de bezorgers. Het zorgt voor een sterkere concurrentiepositie, maar volgens Wassenaar blijven de marges krap. 

"Men lijkt met een iets andere bril te kijken naar de tarieven, maar het is nog niet geweldig" zegt Wassenaar, die tot anderhalf jaar geleden zelf pakketten bezorgde voor PostNL. 

Cowboys

Volgens Wassenaar hebben bezorgers vooral last van wat hij 'cowboys' noemt. "Wat wij zien zijn twee soorten ondernemers", zegt hij. "Zij die het netjes willen doen en de groep die maling heeft aan regels, die alles doet wat verboden is. Die twee worden tegen elkaar uitgespeeld. Een goede ondernemer zegt: ik moet omhoog met mijn prijzen. De postbedrijven zeggen vervolgens: maar bij een ander kan het wel voor een lagere prijs. Op die manier zijn mensen makkelijk inwisselbaar."

Volgens Wassenaar is het grootste probleem echter het feit dat grote bedrijven, zoals Bol.com, een sterke positie hebben, en erg weinig willen betalen voor hun bezorgingen. Bezorgers hebben vaak geen andere keuze dan akkoord te gaan met lage tarieven. "Als je het er niet mee eens bent is er voor jou zo een ander. Het is slikken of stikken." 

Lees meer over
PostNLDHLPostKerstmisLink in bio