Tweede in een week

Vrouw door brandweer gered uit drijfzand op Texel

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Verra PhotoVrouw door brandweer gered uit drijfzand op Texel
RTL

Op Texel is vanmiddag een vrouw vast komen te zitten in drijfzand. Ze moest er door de brandweer uit worden gered.

De vrouw wandelde bij Paal 31 in De Cocksdorp toen ze vast kwam te zitten. Volgens een cameraman die in de buurt was, hebben omstanders de brandweer gebeld, die haar vervolgens heeft losgetrokken.

Niet gewond 

De vrouw had geen klachten, maar is voor de zekerheid nagekeken in de ambulance. Daar bleek dat ze fysiek niets aan het avontuur heeft overgehouden, waarna ze naar huis kon.

Dinsdag was op dezelfde plek ook al een man vast komen te zitten. De man, die op het eiland woont, was daar volgens de Texelse Courant foto's aan het maken toen hij door het drijfzand werd verrast. Ook hij kon er niet op eigen kracht uitkomen, maar met de hulp van omstanders lukte het wel. Nadat de man vast was komen te zitten, werden waarschuwingsborden geplaatst. 

Wat is drijfzand?

Volgens Staatsbosbeheer is de kans op drijfzand het grootst op brede stranden na extra hoog water, zoals er vorige week op Texel was. Het zand is dan verzadigd met water.

"Drijfzand kan er stevig genoeg uitzien om op te lopen, maar onder druk wordt het een vloeibaar mengsel", zei hoofdgeoloog bij de Geologische Dienst Nederland Michiel van der Meulen eerder tegen RTL Nieuws. "Het gewicht van een persoon of bijvoorbeeld een auto kan genoeg zijn om het als een kaartenhuis in elkaar te laten zakken."

Hoewel het een enge ervaring is, is drijfzand niet meteen gevaarlijk. Je kunt er niet in kopje-onder gaan, omdat jij minder weegt dan het drijfzand. Wel kun je er met je benen in vast komen te zitten en er niet (makkelijk) zelf uit kunnen loskomen. Zit je heel lang vast, dan kan het natuurlijk wel gevaarlijk zijn als je in een gebied zit dat met vloed onder water komt te staan of door uitdroging. 

Zit je vast in drijfzand? Dan is trappelen met je benen een slecht idee: daardoor kom je alleen maar vaster te zitten. Als er mensen in de buurt zijn, dan kun je het best plat op het zand gaan liggen zodat zij je los kunnen trekken. Volgens Quest kun je ook proberen cirkeltjes te draaien met je benen 'om een soort watertunnel te creëren', waarna je als het goed is langzaam je been eruit kunt trekken.

Lees meer over
Natuur & MilieuGemeente Texel