Maas stroomt vol

Dijk in Maastricht deels weggespoeld, bewoners woonboten geëvacueerd

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Track88Dijk in Maastricht deels weggespoeld, bewoners woonboten geëvacueerd
RTL

Aan de Stuwweg in Maastricht is een deel van een overlaat weggespoeld, een constructie in dijken die bedoeld is om de waterstand te reguleren. Dat meldt de brandweer. Het water stroomt versneld de Maas in, waardoor zo'n dertig woonboten in de problemen zijn gekomen.

De brandweer is begonnen met de ontruiming van de woonboten. Volgens een woordvoerder zou het om zo'n dertig boten gaan. De bewoners kunnen voorlopig niet meer terug.

Volgens Rijkswaterstaat is een overlaat bij de wijk Bosscherveld in Maastricht beschadigd. "Een deel van de bekleding van de overlaat is door de kracht van het water losgeraakt en weggespoeld", meldt Rijkswaterstaat op X. De dienst bekijkt welke maatregelen genomen moeten worden. Dat kan overigens nog de nodige tijd in beslag nemen, maar een woordvoerster van RWS kon niet zeggen hoe lang.

Hier zie je beelden van het overstromen van de overlaat:

Een overlaat is een verhoogde wand bedoeld om water tegen te houden, maar bij hoogwater mag er wel wat water overheen lopen. In Maastricht loopt dat snel stromende water na het breken van de overlaat aan de bovenkant (in het noordelijke deel bij de Stuwweg) een groen gebied in, om van daaruit via een geul terug te Maas in te stromen.

Stuwweg afgesloten

Wat gebeurde is dat de 120 meter brede overlaat door de harde stroming over een breedte van 50 meter kapot geslagen is, zei de woordvoerder van RWS. "Daardoor dreigt het gevaar dat de boten in het water aan de Stuwweg scheef gaan hangen", aldus de woordvoerster. "Om ongelukken te voorkomen is de brandweer met de evacuatie bezig van de bewoners."

Vanavond laat de Veiligheidsregio Zuid-Limburg de brug naar de Stuwweg afsluiten om mensen weg te houden uit het gebied waar de overlaat overstroomt en om te voorkomen dat mensen overvallen en ingesloten worden door hoogwater.

Dijkwachters in heel Nederland staan al weken op scherp vanwege de hoge waterstanden. Die zijn het gevolg van extreme regenval in Nederland, in combinatie met smeltwater dat vanuit Duitsland ons land in stroomt. Vorige week was het ook al een paar dagen spannend bij Deventer of de IJssel niet zou overstromen. Dat is uiteindelijk niet gebeurd.

Waterschappen waarschuwen hoogwatertoerist: blijf op verharde wegen
Lees ook

Waterschappen waarschuwen hoogwatertoerist: blijf op verharde wegen

Lees meer over
HoogwaterWateroverlastOverstromingenMaastricht